Как политиците приеха номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър?
Как политиците приеха номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър? / снимка: БГНЕС, архив
Как политиците приеха номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър?
78409
Как политиците приеха номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър?
  • Как политиците приеха номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър?

От безсилие на премиера, през доказателство, че задкулисие няма, до искрена изненадата бяха реакциите на политическите сили след решението Румяна Бъчварова да оглави МВР.

Очаквано управляващите защитиха кандидатурата с мотива, че това било най-правилното управленско решение.

Според опозицията пък било признак за безсилие. ОТ ДПС пък видяха доказателство, че няма задкулисни договорки между тях и ГЕРБ.

Малко преди премиерът Бойко Борисов да съобщи решението си от трибуната, председателят на герберите в парламента Цветан Цветанов в аванс коментира:

„Решението е само и единствено на премиера. Познавайки го добре, смятам, че ще вземе правилното решение - това, което е добро за държавата".

Радан Кънев: Благодаря на Бъчварова, че се съгласи

След като стана ясно правилното решение, от ГЕРБ признаха, че са научили в пленарната зала за номинацията, но я подкрепят. И докато герберите се оказаха неподготвени, то съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев призна, че още снощи е знаел за решението:

„Благодаря на Бъчварова, че се съгласи, защото това беше несигурното вчера. Това е много силен знак на политическа отговорност от страна на ГЕРБ - заместник-председател и един от най-изявените лидери на партията да поеме вътрешното министерство. Така се прави в кризисна ситуация".

Валери Симеонов: Аз няма да работя с Бъчварова

И докато реформаторите останаха доволни от номинацията, не така стояха нещата при патриотите. Валери Симеонов помислил, че Борисов се шегува:

"Това сериозно ли е? Той го каза с усмивка, "ще предложа професионалист". Изненадан съм. Аз няма да работя с нея, те ще работят с нея. Ще я подкрепим сигурно, но малко смешно ми се вижда това. Не мисля, че от всеки човек става министър на вътрешните работи".

БСП: Премиерът признава безсилието си

В шеги и закачки продължиха коментарите и от страна на социалистите. Атанас Мерджанов видя в решението „интересно хрумване":

„Да бъдат така добри и сериозни към управлението на страната и да не занимават обществото с вътрешнокоалиционните си проблеми. Интересно е хрумването на премиера да номинира Румяна Бъчварова, ще ми бъде интересно как ще се справи с този ресор".

Местан: Дано вече е ясно, че няма задкулисие между ДПС и ГЕРБ

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък съвсем сериозно заяви, че вече не можело да се говори за задкулисие в управлението:

„Това, което днес огласи като свое решение премиерът Борисов, да е сигурно доказателство, че толкова силно нагнетените внушения за някакво задкулисие, за това кой кого и как държи за шлифера или за нещо друго, са били безумни. Надявам се, това вече да е безспорно доказано".

По предварителни сметки се очаква депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, а вероятно и от БДЦ да подкрепят номинацията на Бъчварова.