Да се събудиш от кома без никакъв спомен за 12 години от живота си
Да се събудиш от кома без никакъв спомен за 12 години от живота си / Thinkstock/Getty Images

Италиански лекар, събудил се от кома без никакви спомени за 12 години от живота си, разказа как се е справил с това предизвикателство, съобщи ДПА.

Пиерданте Пичони получил кома след катастрофа през май 2013 г. Когато дошъл в съзнание след осем часа, бил убеден, че е октомври 2001 г. и не си спомнял нищо, случило се след тази дата.

Пред в. "Република" Пиерданте Пичони си спомни за шока, когато видял съпругата си много по-възрастна, отколкото я помнел, с различен цвят коса и бръчки, както и изведнъж порасналите си момчета, които помнел на 8 и 11 години, а вече били големи мъже с бради.

"Два дена по-късно се погледнах в огледалото в банята. Бях с дълга брада, но не можех да позная този стар човек. След това попитах за родителите си, защо не са ме посетили. Беше болезнено да науча, че майка ми е починала преди три години", разказа Пичони.

Трябвало да му обясняват за еврото, защото през 2001 г. в Италия още използвали лири. След това се научил да си служи със смартфон и социални медии. Наложило му се отново да се запознава с постиженията в медицината от последните години.

Семейството на Пичони му показвало снимки, филми, футболни мачове от периода, който не си спомнял, водели го по забравени места с надеждата нещо да му просветне. Писането на дневник му помагало в трудни периоди, например да преодолее депресията, в която изпадал. Той обмисля идеята да превърне дневника си в книга.

"Още има надежда файловете на паметта ми да не са изтрити, а само да са криптирани, да успея да намеря някъде паролата", надява се той.

Пичони отказал пенсия за инвалидност и въпреки скептицизма на колегите си, се върнал на работа на 1 февруари като главен лекар в реанимация в Годоно - малък град на около 60 км югоизточно от Милано.

Източник: БТА