Ремонтите на наличните МиГ-ове излизат скъпо и прескъпо, твърди Ненчев
Ремонтите на наличните МиГ-ове излизат скъпо и прескъпо, твърди Ненчев / снимка: БГНЕС

Ремонтите на наличните МиГ-ове ни излизат скъпо и прескъпо, каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол.

По думите му 1,6 млрд. лева ще излезе тяхната поддръжка до 2029 г., за което в МО разполагат с детайлни разчети. Министърът отговори на въпрос от народния представител Петър Славов за състоянието и поддръжката на изтребителите МиГ-29 и за необходимостта от нов тип основен боен самолет. Славов цитира експертни оценки, според които необходимата сума за поддръжка на наличните машини на въоръжение ще възлезе на над 1,6 млрд. лева до 2029 година. За същата сума можело да се купи цяла ескадрила от 16 малко използвани или дори нови изтребители, отговарящи на изискванията на НАТО, чиято поддръжка би била много по-евтина.

Най-правилното решение, според министър Ненчев, е да се следва заложеното в националната програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020", и по-конкретно в частта й, отнасяща се до превъоръжаването и замяната на МиГ-29 с нов боен самолет, съобразен със стандартите на НАТО, както и доставка на крайно необходимите съвременни 3D радари.

В МО има изготвен инвестиционен проект за придобиване на ескадрила нови бойни самолети, който, заедно с осем други проекти, включително и за придобиване на радарите, ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. При положително решение от страна на правителството проектите ще залегнат в програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 година.

Все пак ще има преходен период, в който ще продължи поддръжката на МиГ-29, обясни министър Ненчев. Той потвърди, че във ВВС съществува сериозен проблем с летателната годност на МиГ-29 и МиГ-21 и с осигуряването на бойното дежурство по "еър полийсинг" в рамките на интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО. При определени обстоятелства наистина може да се окаже така, че в скоро време да разполагаме само с два самолета, способни да носят бойно дежурство, посочи министърът. Той добави, че за останалите ще бъде изтекъл ресурсът на двигателите, както и на самолетния агрегат.

Министърът припомни също, че сме в незавидно положение и по отношение на летателната подготовка на пилотите, а поради липса на финансови ресурси изпитваме сериозни затруднения с доставката на резервни части и с ремонта на наличните радиолокационни съоръжения.

Източник: БТА