Ангел Найденов: Борисов е големият печеливш от кризата в МВР
Ангел Найденов: Борисов е големият печеливш от кризата в МВР / БГНЕС, архив

БСП няма да подкрепи оставките на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев, нито избора на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Това обяви в морската столица варненският депутат от левицата Ангел Найденов.

„Аз не споделям възторга от номинацията на Бъчварова за вътрешен министър, макар че тя е човек с много качества”, коментира той.

Според Найденов големият печеливш от кризата в МВР е Бойко Борисов, а целта е да овладее напълно системата чрез новите назначения.

„Той се освободи от министър, който имаше самочувствието да демонстрира самостоятелно мислене и поведение, но имаше неблагоразумието да отиде до крайност и то в неудачен политически момент”, посочи Найденов, според когото оставката на Вучков е загуба за Реформаторския блок.

„Рано или късно Лазаров и Писанчев щяха да бъдат сменени, но по начина, по който сега се случи това, персоналните решения са изцяло в ръцете на Бойко Борисов. Ако преди това Реформаторският блок имаше възможност да диктува в някаква степен съответните назначения през Вучков, то сега загубиха всякаква възможност”, смята народният представител от БСП.

За пореден път той обясни, че дългът от 16 милиарда е скандал, който ще бележи управлението на ГЕРБ. По негови думи партията и партньорите й са си купили политически комфорт, за да изкарат мандата си. Това обаче означава живот на заем за българските граждани, е мнението на Найденов.

Според него Георги Първанов и бил искрен в твърденията си, че заемът е огромен скандал и гаф на парламентарната група на АБВ. Лидерът на партията е бил честен и при подаване на оставката си, смята Найденов. Той обаче не може да приеме, че между Първанов и неговата парламентарна група не е имало комуникация.

„Гласуването и промяната в позициите на АБВ беше предмет на една елементарна политическа сделка. Това беше продукт на страха да не останат извън властта”, добави Ангел Найденов.