Би Би Си: Борисов се стреми да спре бъркотията в системата за сигурност
Би Би Си: Борисов се стреми да спре бъркотията в системата за сигурност / БГНЕС

Под заглавие "Българският премиер Бойко Борисов се стреми да спре бъркотията в системата за сигурност" кореспондентът на Би Би Си за Централна Европа Ник Торп съобщава за рокадите в министерството на вътрешните работи и службите за сигурност в България. "Парламентът одобри новия вътрешен министър Румяна Бъчварова след седмица на драма, в която петима ръководни служители в службите за сигурност и вътрешното министерство подадоха оставки или бяха сменени", пише той.

Авторът цитира Огнян Шентов от Центъра за проучване на демокрацията в София, според когото "назначаването на Румяна Бъчварова е знак, че правителството иска спокойствие и да се отдалечи от старите муцуни в сектора за сигурност".

България е смятана за една от най-корумпираните държави в ЕС и ЕК поиска от нея в годишния си доклад да продължи реформите в съдебната система и политическата култура, като изведе тези промени начело в дневния ред на страната. "Постиженията на България в борбата с корупцията са доста разочароващи в сравнение с това, което прави Румъния", цитира Би Би Си друг български анализатор.

Напрежението в българското коалиционно правителство е повече за скоростта на реформите, отколкото поради различия за политиката, посочва Би Би Си и допълва, че Бойко Борисов оглавява "крехка коалиция".

В материала се съобщава за серията от скандали с подслушвания и спорни назначения, които подкопаха репутацията на Държавната агенция за национална сигурност ДАНС и се отбелязва, че Бойко Борисов иска да прехвърли задълженията й за борба с корупцията към вътрешното министерство, както направи и през 2009 г. Идеята е да й се даде възможност тя да върши по-добре работата си в областта на антитероризма, обяснява Даниел Смилов от Центъра на либерални стратегии.

Би Би си посочва, че правителството в София е изправено пред огромното предизвикателство да се справя с вълна от нелегални имигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и Северна Африка през границата с Турция.

Източник: БТА