В Лъки градят къща, която ще събере природата и наследството на Родопите
В Лъки градят къща, която ще събере природата и наследството на Родопите / снимка: БГНЕС, архив

В най-родопската община на Пловдивска област - Лъки в момента се гради къща, в която под един покрив ще се съберат бита на родопчаните и подземното богатство на Родопите. Това съобщи в интервю за БТА кметът на общината Валентин Симеонов. И съвсем естествено, по думите му, атрактивната къща ще се нарича "Природа и наследство". Целта на общината е да пробуди интереса на туристите към Родопите, към онази част на планината, чието богатство е цветно колкото на земята, толкова и в нейните недра.

Една къща типична за Родопите - с големия чардак и надвиснали стрехи, с дървените парапети, пропити с мириса на смола, с белите дувари и малките китни прозорчета. С начупения покрив, с имитиращи каменни цигли керемиди. Така по думите на Симеонов ще изглежда къщата отвън.

Родопското минало и "Подземни звезди" обособяват две отделни зали в къщата

В първата сбирка - "Родопското минало" ще бъдат представени етнографски автентични експонати, изкарани от бабините ракли и долапи, ще се чуят звуците на автентичния родопски фолклор, огласял планината и записан директно от наследниците на родопските певци. Осигуряват се възможности за интерпретация на родопския бит и култура. Експонатите няма да бъдат просто подредени - те ще представят по един много атрактивен начин как е изглеждала родопската къща, какво е имало в бабините ракли и скринове, с какво са се обличали родопчаните.

На въпрос как ще събере това етнографско богатство, кметът Симеонов е категоричен, че няма къща, в която да не се пазят носии и предмети на бита. На този етап интересът на хората е голям и те сами предлагат каквото имат. Ще се опитаме да покажем по възможно най-атрактивен начин в целия им блясък християнска женска родопска носия с риза, вълненик, салтамарка, престилка, пояс, колан, пафти, чорапи, кърпа /забрадка/, терлици. Ще има и женска мюсюлманска носия с риза, антерия, връхна женска дреха (салтамарка), престилка, пояс (кушак), с мънистен колан, чорапи, тестемел, тепелик, мънистени накити, джубе, шапка. На едно място ще бъдат събрани и риза, риза, потури, пояс, елек без ръкави, връхна дреха /горен елек/, калпак, навуща, цървули, ямурлук, овчарски пояс - всичко това част от мъжката родопска носия.

Събират се вече и мебели, характерни за Родопите - дървен креват, сандъци с рисунки, полици, дулапи /мусандри/, синии /софра/, трикраки и големи столчета. И всичко това ще бъде наредено и подредено, завито с халища и козяци, с пъстри черги и възглавници, с аглъци.

Отделен кът ще имат родопската кухня и предметите от бита на родопчаните

В отделен кът ще бъде обособена "родопска кухня" с огнище с верига и котле, дилаф, ръжен, главнярник и огниво, и всички свързани с прехраната битови уреди - бурилка и чурило, качка, ведро, чекрък, тикла/сач/ и бъклица, месали, малки и големи менци, нощви и лопата за хляб, дървеници лъжици и медни сахани. Ще могат да се видят всички онези уреди, с помощта на които от ръцете на родопчанката са излизали пъстри тъкани - стан, чекрък, дарак, хурки и вретена, мотовилка, ютия с жар. Всичко, което е имало в една родопска къща. Одаята ще се оглася от набор чанове, хлопки, хлопатари и тюмбелек, ще има гайда и кавал, саз и свирче. Ще покажем с какво и как са орали нивите, как се събира сеното от ливадите, с какви инструменти са си вадили хляба юговските строители, коментира още Валентин Симеонов - рендета, бичкия, гуния, длета, мастари, аршини зидарски, пердашки, нивелири .

Втората зала ще бъде наречена "Подземни звезди", защото в нея ще бъдат събрани кристали, които са намирани от миньори при рудодобива, каза още кметът. Една къща с две стаи, а помежду им ще има зала със снимки от мините и кратка история на рудодобива в региона. Вертикалната планировка на площите около къщата ще бъде изпълнена по начин отговарящ на теренните дадености, естетически изискана, съобразена с необходимата функционалност за туристопотока. В двора се предвиждат атракции за деца и възрастни и много зеленина.

Източник: БТА