Кирил Добрев слага край на доживотния престой в парламента
Кирил Добрев слага край на доживотния престой в парламента / Кирил Добрев, личен архив

Да се въведе мандатност на депутатите от левицата и на членовете на ръководните органи на БСП, поиска Кирил Добрев в обръщение в социалната мрежа.

"До всички онези, които все още се вълнуват от БСП. Предстои Конгрес и промени в устава. Преди години въведохме мандатност за общинските и областните председатели, както и за председателя на Националния съвет на партията.

Мандатност, която тогава подкрепих. Днес мисля, че е време да разширим кръга от хора, които да бъдат засегнати от това решение. Предлагам да залегне в устава и мандатност за членовете на ИБ на БСП - три мандата. Да бъде въведена мандатност и за народните представители – три последователни мандата.

Защо председателят да е с ограничен мандат от 8 години, а членовете на бюрото да са такива от 30? Защо в Народното събрание присъстват едни и същи хора от четвърт век? Не виждам логиката. С тази промяна ще има по-голям ангажимент от страна на ръководството да се развиват нови лица.

От друга страна – младите в БСП ще имат мотивация, знаейки, че уставът е заложил промяна и те могат да бъдат част от тази промяна - да заемат висши ръководни позиции в партията в обозримо бъдеще. Последно, когато говорим за справедливост и прозрачност, за демократичност и шанс, важно е да си дадем сметка, че трябва да започнем от нас".