Бащата на ангела на смъртта се бие срещу „Ислямска държава“
Бащата на ангела на смъртта се бие срещу „Ислямска държава“ / Thinkstock/Getty Images

Абу Азраел (Бащата на ангела на смъртта) е с дълга черна брада, въплъщава възмездието, което много иракчани желаят да бъде въздадено на бруталните джихадисти, превзели големи части от страната. На страница във Фейсбук, посветена на боеца от шиитската милиция Бригадите на имама Али, той е определен като "публична фигура", която има 280 000 "харесвания", съобщава АФП.

В Туитър също има не една снимка и коментари, възхваляващи кореняка от Багдад. Неговата любима фраза е "илла тахин", той „ще попилее джихадистката групировка „Ислямска държава" (ИД)и нейните последователи, докато от тях не остане нищо".

Идеята е приемана от много хора: силен отговор срещу ИД, много по-различен от импотентния срив на иракските сили за сигурност през юни 2014 година, след което Багдад се обърна за подкрепа към доброволци като Абу Азраел. Само че стремежът към отмъщение, съчетан с почти неконтролируеми милиции е опасна комбинация, която доведе до това, че такива групировки многократно са обвинявани в злини, включително отвличания и масови екзекуции.

"Кълна се в Бог, не съм милостив към тях", казва Абу Азраел, чието истинско име е Аюб Фалех ал-Рубайе, съобщава АФП от военната база Шпайхер близо до Тикрит. За този град иракската армия и нейни паравоенни съюзници се бият, за да го превземат. "Никога не съм бил снизходителен към тях", допълва боецът за отношението си към членовете на ИД.

Част от обаянието и известността на Абу Азраел са използваните от него оръжия: в социалните мрежи се разпространяват негови снимки как си почива с брадва на рамо или държи меч. На него се гледа също така като на човек, внушаващ страх в ИД както с присъствието си, така и със своите действия - той отмъщава на джихадистите, които от години всяват ужас в страната.

С дясната си ръка, която навремето е чупил, след като бомбен взрив го изхвърля от кола, днес Абу Азраел държи боен нож с черно острие, който използва за категорични жестове при разговор. До себе си има автомат М4, носи елек с пълнители за него, на който има и джобове за гранати. Табелки с бойното му име красят ръкавите на униформата му.

Абу Азраел изрежда половин дузина места, където е воювал с джихадистите от халифата, но казва, че е боец още отпреди да започне сегашният конфликт. Уточнява, че е получил боен опит в Армията на Махди - милицията на шиитския духовник Моктада ал-Садр, която воюваше срещу американските сили в Ирак. Абу Азраел е воювал и в района на Дамаск срещу бунтовниците, опитващи се да свалят от власт президента Башар Асад.

Абу Азраел си припомня, че е видял как членове на ИД "колят синовете ни с брадви" в района на Америл - населен предимно от шиити град, който джихадистите превзеха миналата година."Помолих всемогъщия Бог и Бог осъществи мечтата ми", допълва боецът и обяснява, че това се е случило, след като един от виновните за касапницата бил заловен, когато разчленявал телата на жертвите.

"Заловихме един от тях и го попитахме "Защо?", а той ни отговори"Заклех се в Бог, не бях аз". Но по-късно на снимки се видя, че той е един от касапите, извършили клането". След това Абу Азраел цитира строфа от Корана: "Атакувай ги така, както те нападат тебе". "И точно както той го беше правил, така и аз го заклах и му направих гроб". Този отговор може да се възприеме като призив към хората, които са гневни от направеното от халифата в Ирак - милиони разселени, хиляди убити, жени изнасилени и продадени в робство.

Въпреки всичко един мъж, служещ като полицай, съдия и изпълнител на присъди, е както нелегално, така и рецепта за отнемане на живота на невинни хора, особено при хаоса и несигурността на войната.

Абу Азраел описва себе си като "обикновен човек с обикновено семейство - четири момичета и едно момче", подчертавайки, че за него има нещо много по-значимо от насилието. "Ще ме видите да водя децата си на училище и аз съм мирен човек. Но показвам другата си страна на тях (ИД - бел. Ред.)".

"Не разграничавам шиити от сунити. Ние всички сме една държава и един Ирак. Бъди с Бог и Бог ще бъде с теб".

Но Абу Азраел нетърпеливо изтъква и важността на другите бойци. "Може и да съм в центъра на вниманието, защото всемогъщият Бог ми помага да убивам ред мръсни хора, но всички бойци са герои".

А ако се наложи, той е готов и желае да загине за каузата: "Възприемам себе си 100 процента като мъченик, с Божията помощ. Готов съм да умра, сега или по-късно".

Източник: БГНЕС