Най-големите масови убийци на XX век
Най-големите масови убийци на XX век / Guliver/Getty Images

Британският вестник "Дейли мейл" публикува списък с най-големите масови убийци на XX век, през който светът е свидетел на смърт и кланета в безпрецедентни размери. Това е векът на Холокоста и две световни войни, век, в който комунистите, нацистите, фашистите и военните диктатори са убили повече от 100 милиона души.

Жертвите са от всички краища на света - от Обединеното кралство, Франция и останалата част от Европа, през Афганистан и Ирак, чак до Корея и Виетнам.

На първо място в списъка е китайският диктатор Мао Цзедун. Китайският политик и лидер на комунистическия режим е най-големият масов убиец в историята. Повечето негови жертви са китайци, които след идването на комунистите на власт умират от глад или са били убити в работни лагери по време на Културната революция. Неговото управление е довело до бедност огромен брой хора, като се оценява, че броят на жертвите е достигнал 60 млн. души.

Наследникът на Ленин - Сталин, заема второ място в тази класация. Селскостопанската политика на Сталин е довела до масов глад в Съветския съюз. "Чистките" на Сталин са имали за цел освобождаване на политическите противници. През този период са пострадали много хора, а броят им се оценява на 40 милиона души.

Нацисткият лидер Адолф Хитлер заема трето място. Холокоста се случва по негова заповед, а жестокостта на нацистката партия и днес не престава да шокира хората. Около 30 милиона души са пострадали поради неговото желание Третия райх да стане главна световна сила.

В списъка присъства и белгийският крал Леополд Втори с 8 милиона жертви по време на колонизацията на Конго в края на XIX век. Той управлява богатата на диаманти, злато и други руди страна като собствено имение. Леополд Втори е представител на династията на Сакскобурготите и първи братовчед на българския цар Фердинанд Първи. Една от неговите дъщери Луиза е съпруга на брата на Фердинанд принц Филип.

Сред останалите масови убийци са: японският генерал Хидеки Тоджо, виновен за смъртта на 5 милиона японски жертви по време на Втората световна война; османският лидер Енвер паша, обвинен за убийството на 2 милиона арменци, гърци и асирийци; диктаторът на Камбоджа Пол Пот, убил 1,7 милиона политически противници; севернокорейският лидер Ким Ир Сен с 1,6 милиона жертви.

И югославският диктатор Тито се нарежда сред най-големите главорези в историята на човечеството. С над 570 000 жертви (по официални данни), сред които десетки хиляди невинни българи, избити само защото смеят да се заявят като такива, той се нарежда на 13-то място сред най-големите убийци в историята.

Източник: БГНЕС