Бойко Борисов откри регионалното депо за отпадъци в Стожер
Бойко Борисов откри регионалното депо за отпадъци в Стожер / Дарик Добрич
Бойко Борисов откри депото в Стожер
78721
Бойко Борисов откри депото в Стожер
Бойко Борисов откри депото в Стожер
  • Бойко Борисов откри депото в Стожер
  • Бойко Борисов откри депото в Стожер

Министър-председателят Бойко Борисов участва в официалното откриване на регионалното депо за битови отпадъци на Добрич. Той подчерта, че всички европейски фондове са отворени в момента в България и се работи по всички оперативни програми. "Само тази година 5-6 милиарда лева ще разплатим по тях. Това е ролята на държавата - да осигурява проекти, екологично чисти региони. Затова беше толкова важно да дойде правителство, което да отвори всички европейски фондове след година и половина застой. Защото няма пари, няма любов", допълни Борисов.

Депото се намира до село Стожер и обслужва всички 8 общини от регион Добрич и шуменската Никола Козлево. То е плод на 10-годишна работа, отговаря на всички европейски норми, има 30-годишен период на експлоатация, подчерта екоминистърът Ивелина Василева, която преряза лентата на обекта, заедно с кмета Детелина Николова.

Добрич е сред първите области с изградено депо за отпадъци, припомни Василева. Столична община, Малко Търново, Ботевград са също готови, а Бургас е на финална фаза. Тя подчерта, че този процес е важен и за защитата на държавата, защото с изграждането на новите депа се закриват старите сметища, заради които България е в Европейския съд. Трябва да започнем да мислим по нов начин за отпадъците - като за ресурс, не само като бреме, добави министърът. (Чуйте премиер и министър в аудио файловете)

Бойко Борисов откри регионалното депо за отпадъци в Стожер
netinfo

Депото е с полезна площ 217 дка. Финансирано е по ОП „Околна среда" с 36.9 млн.лева, от които 31.3 млн.лева от Европейски фонд за регионално развиттие и 5.5 млн.лева национално съфинансиране от държавния бюджет. 1.9 млн.лева е собственото участие на деветте общини партньори. Регионалната система за отпадъци е един от най-грандиозните проекти за страната в рамките на приоритетна ос 2 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци".

Изпълнител на строителството е Обединение "Депо Добрич 2013", с водещ партньор „Станилов" ЕООД. В състава на обединението влизат още италианската фирма „Данеко импианти", „Пътно строителство" АД, Добрич и „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения" ООД, София. Изпълнител на строителството на довеждащата инфраструктура на регионално депо - Стожер е ДЗЗД "Път -Депо 2013". В състава на обединението влизат „Пътно строителство" АД, Добрич и „Пътища и мостове" ЕООД - Варна. Оператор на регионалното депо е Консорциум „РСУО - Добрич", с който е сключен договор след проведена процедура по ЗОП. В депото работят 35 души, от които 20 са от село Стожер.

На официалната церемония присъстваха освен премиерът и министърът, кметовете на всички общини - партньори, областните управители на Добрич и Шумен, директори на ресорни институции, председатели на общински съвети, депутати. Водосвет отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Бойко Борисов откри регионалното депо за отпадъци в Стожер
netinfo