Кметът обясни за сесия за отсечените дървета по ул. „Кирил и Методий“
Кметът обясни за сесия за отсечените дървета по ул. „Кирил и Методий“ / netinfo
Кметът обясни за сесия за отсечените дървета по ул. „Кирил и Методий“
78796
Кметът обясни за сесия за отсечените дървета по ул. „Кирил и Методий“
  • Кметът обясни за сесия за отсечените дървета по ул. „Кирил и Методий“

По ул. „Кирил и Методий“ ще има нови декоративни дървета, с по-малки корони от кестените, които бяха отсечени преди повече от седмица. Това обяви на заседанието на Общински съвет – Разград днес кметът Денчо Бояджиев. Това стана след настояване от председателя на местния парламент Милена Цанева, непосредствено след обяснение за друга сеч – в гората край Островче. Въпросът бе зададен на заседанията на постоянните комисии от съветника от ГЕРБ д-р Зоя Велкова.
Сечта край Островче е планирана, огледна и санитарна – обясни Бояджиев. Тя се извършва в общинска гора от общинското предприятие „Разградлес“ и с решение на местния парламент. Извозени досега са 240 кубика. Според лесовъдните изисквания просветляването или изсичането на дърветата в един масив може да е до 30%, край Островче е 20%.

Голяма част от дърветата в Разград, най-вече кестените, са вече 60-годишни. Само по ул. „Кирил и Методий“ последните години два пъти от буря се чупеха клони, по ул. „Васил Левски“ – 4 пъти, за късмет все се случваше в почивни дни и хора не пострадаха – коментира Бояджиев вълнуващия разградчани казус. Той допълни, че ул. „Кирил и Методий“ е сред най-тесните в града – тротоарите са широки 1,35 м., корените на старите дървета са 50-60 см. и двама души трудно са разминават. Короните на дърветата пък влизали в стрехите на жилищните сгради. Тъй като в този район се извършва цялостна рехабилитация, послушахме съвета на ландшафтните архитекти за обновяване, те извършиха оглед – обясни Бояджиев. Декоративни дървета с по-малки корони и коренова система ще бъдат засадени на мястото на старите – увери кметът.

Той заяви също, че други дървета в града няма да бъдат отсичани, а след приключването на проекта за ремонт на центъра дървесната растителност ще се увеличи около джамията и по площад „Ларго“.

Бояджиев отговори и на обвиненията, че сечта не се е случила след предварително  обсъждане, припомняйки, че на обсъжданията за бюджета никой не идва. „Какво обсъждане, ако се съберат 20 човека мненията ще са 25, доверихме се са специалистите“ – завърши кметът.