Роми медиатори помагат при обслужване на хора от малцинствен произход
Роми медиатори помагат при обслужване на хора от малцинствен произход / Dariknews.bg, архив
Роми медиатори помагат при обслужване на хора от малцинствен произход
78822
Роми медиатори помагат при обслужване на хора от малцинствен произход
  • Роми медиатори помагат при обслужване на хора от малцинствен произход

В Спешното приемно отделение на хасковската болница вече има назначени здравни медиатори - роми, които да оказват помощ на линейките при обслужване на пациенти от малцинствен произход. Резултатът от тази практика бил повече от добър, смята заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков.

За трета поредна година в столицата започва обучение на здравни медиатори. Очаква се да бъдат обучени 25 души, които да оказват здравна и социална помощ на ромската общност, добави председателят на фондация „Здравни проблеми на малцинствата" проф. Ивайло Търнев.

У нас към момента има огромна нужда от здравни медиатори, смята проф. Търнев. Това са хора от ромски произход, който посредничат между здравните и социалните институции и ромската общност.

„Здравният медиатор подпомага профилактичните програми, работи по различни информационни кампании, сигнализира за различни прояви на дискриминация, особено активно участва в процеса по ваксинациите. Голямата част от ромското население не са здравно осигурени и търсят само спешна помощ, така че има огромна нужда от такава професия. Здравни медиатори към момента работят в 80 общини от 280. Всяка година кметове пишат писма със заявки да се обучи такъв човек", обясни Търнев.

Освен, например, в спешната медицина, здравните медиатори могат да бъдат полезни за улесняване на достъпа на малцинствени групи до дадени институции, разказа едно от момичетата, които предстои да се обучават за здравни медиатори:

„Ходим с тях и ги придружаваме, молим да ги приемат. Не знаят и правата си. Първоначално и на нас не ни се доверяват - работим с тях, за да ни се доверят. След това вече стават наши приятели и работим лесно с тях," добави ученичката.

Обучението се организира за четвърта поредна година от Националната мрежа на здравните медиатори и Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Инициативата се подкрепя и от Комисията за защита от дискриминация. Заместник-председателят на комисията Баки Хюсеинов посочи, че за съжаление уязвимите групи в България от 25 години насам се увеличават.

„За здравните медиатори, разбирам, че това е много тежка работа. Обаче чрез нея те ще се проявят освен като личности, и като хора, които наистина ще бъдат полезни на всички граждани в България. В Комисията за защита от дискриминация ние разглеждаме различни казуси, които касаят неравното третиране на хората. И като единсвен орган по равнопоставеност, комисията твърдо застава зад този проект. В наше лице може да търсите винаги помощ, имаме 20 регионални офиса на територията на цялата страна, където винаги, когато има въпроси, свързани с уязвимите групи, нашите хора ще бъдат до вас и ще ви помагат,” добави Хюсеинов.

Тази година се очаква в страната да работят 150 здравни медиатори в 99 общини. Новите попълнения се избират чрез конкурс, а основни изисквания са да имат завършено средно образование и добро познаване на проблемите на общността, в която ще работят.