Йордан Йовчев притеснен за Световното по гимнастика във Варна, нямало План Б
Йордан Йовчев притеснен за Световното по гимнастика във Варна, нямало План Б / снимка: LAP.bg, Агнес Методиева

Съвместното провеждане на Световните купи по спортна гимнастика и акробатика все още е под угрозата да не се състои, обявиха от организационния комитет.  Двата турнира трябва да се проведат от 7 до 9 май в зала „Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна, но съоръжението все още се ремонтира.

Представителите на двете федерации, на тази по спортна гимнастика и акробатика, бяха категорични, че План Б не съществува. Няма зала, която да замени първоначално посочената. Дори Арена Армеец в София не може да приеме състезанията, тъй като тренировъчната зала не отговаря на изискванията на Международната федерация.

„Към днешна дата алтернативен вариант е невъзможен. Имахме вчера среща с кмета на град Варна Иван Портних, шефа на Двореца на културата и спорта Минко Христов, представители на фирмата-строител и хора от надзорната фирма, която трябва да издаде разрешение за експлоатирането на съоръжението. Притеснени сме, че технологическият ремонт върви със закъснение. Ежеминутно излизат проблеми и се съобразяваме с всеки един детайл. Недопустимо е да пропуснем една Световна купа, да не говорим за финансовите и морални последици", заяви председателят на организационния комитет Йордан Йовчев.

„Миналата година, при срещите ни, гаранцията беше, че ремонтът ще приключи на 15 април. Но ние все пак виждаме усилията, които се полагат", допълни Йовчев.

Представителите на държавите участници вече са закупили своите билети и хотели, а промяната на мястото и датата вече е невъзможно. Организаторите на двете Световни купи са съгласни на много компромиси за залата, стига все пак да се стигне до отваряне на съоръжението.

„Досега да го бяхме преместили, ако имаше вариант. Санкциите ще са огромни. Освен глобата, как ще обезщетим тези 40 държави? Ще е голяма загуба за нас, като държава и като федерации", коментира още олимпийският ни медалист.

„Договорът, който ще сключим с Общината тепърва ще бъде променян от юристите. Няма как да заложим дата за неспазване на сроковете от строителя. На 1 май тръгват камионите с уредите, които трябва да бъдат монтирани", каза още Йовчев.

Председателят на Българската федерация по спортна акробатика Владислав Колев също изрази своите опасения: „Гаранцията, която ни е дадена за готовността на залата, са честните думи на всички съпричастни - строители, Общината, архитекти и проектанти".