Областта събра земеделци и пчелари преди да започне пръскането на посевите
Областта събра земеделци и пчелари преди да започне пръскането на посевите / netinfo

На работна среща Областна администрация-Разград събра представители на земеделските производители и пчеларите за обсъждане и прилагане на мерки за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. В срещата участваха и институциите от местната и регионална власт, които имат ангажименти около пръскането на посевите.

Областта събра земеделци и пчелари преди да започне пръскането на посевите
netinfo

Новостите в Закона за растителна защита са най-вече по отношение на въздушното пръскане, и при него и при наземното уведомителният режим се превръща в разрешителен. Механизъм в какъв точно вид да е разрешението обаче няма в закона – обясни Румяна Маринова – главен инспектор Растителна защита“ в ОД“Безопасност на храните“-Разград. Сред решенията, които бяха взети на срещата, бе на сайтовете на общините да се публикува тази информация. Предвиждаме, но за догодина, пчеларите да имат свой сайт, където да са вписани всички пчелари, работещи в определени землища, за да знаят и земеделците кого на информират – каза Славейко Рашев от Областния пчеларски съюз.

Информирането трябва да стане 6 дни преди пръскането, което може да продължи не повече от 5 дни.

Друго изменение е и това, че въздушното пръскане ще се случва само след становище на сертифициран агроном. Подобни документи в Разградско са издадени на 75 човека – съобщи Маринова.

До края на май часовия пояс, в който е забранено пръскането, е от 11,00 до 18,30 ч., а от юни до октомври – 10,00 – 19,30 ч.

На срещата Анета Нецова от Областна дирекция „Земеделие“ обяви, че се забелязва завишен интерес към пчеларството в Лудогорието. Регистрираните пчелари са 270, пчелните кошери са 44 270 при 34 000 преди година.