Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко ще разкрие нови тайни не по-рано от лятото
Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко ще разкрие нови тайни не по-рано от лятото / снимка: Guliver/Getty Images

"Модулът "Фила" ще може да разкрие нови тайни, свързани с кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, не по-рано от лятото", заяви ръководителят на представителството на Европейската космическа агенция в Русия Рене Пишел, цитиран от ТАСС.

Той поясни, че от 20 март предавателят на "Розета" е изключен. Предавателят отново ще бъде активиран едва след като слънчевите панели на модула "Фила" складират достатъчно слънчева енергия.

"Фила" продължава да се намира на повърхността на 67Р/Чурюмов-Герасименко и засега не дава признаци за живот. На 12 март по команда от Центъра за управление на спускаеми модули на Германския аерокосмически център апаратът "Розета" започна да изпраща на "Фила" команди за "пробуждане". Ответни сигнали обаче не бяха регистрирани и на 20 март предавателят на "Розета" бе изключен.

"Специалисти от центъра предполагат, че "Фила" все още не е получил достатъчно енергия от слънчевите панели, макар условията, свързани с осветяването им от Слънцето през март, да са по-добри в сравнение с предишните месеци”, отбеляза Пишел.

"С наближаването на лятото, когато кометата ще се доближи до Слънцето, условията, свързани с осветяването на слънчевите панели, значително ще се подобрят и се надяваме, че "Фила" ще се разбуди", допълва той.

Източник: БТА