НЗОК кани лекарите да обсъдят намаляването на цените на отделните клинични пътеки
НЗОК кани лекарите да обсъдят намаляването на цените на отделните клинични пътеки / Sofia Photo Agency, архив
Д-р Георги Тодоров пред Дарик:
78850
Д-р Георги Тодоров пред Дарик:
  • Д-р Георги Тодоров пред Дарик:

По предложение на Финансовото министерство Здравната каса е поканила Лекарския съюз на среща, на която да се обсъди намаляването на цените на отделни клинични пътеки. Причината за това е недостиг в парите за здраве, породен от факта, че за първите два месеца от годината болниците са изхарчили със 114 млн. лв. повече от планираното. Това съобщи пред Дарик д-р Георги Тодоров от лекарската колегия в Русе.

Той уточни, че срещата ще се проведе в петък и припомни, че в настоящия рамков договор има законов механизъм, по който цените на клиничните пътеки могат да бъдат намалявани, в случай, че се стигне до дефицит в бюджета за здраве.

„Официална покана е. Те са казали, че искат среща за ново договаряне на цените за клиничните пътеки въз основа на подписаното и че може да се разгледа това, съответно да бъдат намалявани. Това, ако е вярно, че ще ги намаляват клиничните пътеки, означава, че много по-рано са задействали механизма, подписан от Управителния съвет за намаляване на цените на клиничните пътеки и по-точно за неговата възможност, който пък механизъм въобще не е гласуван. Това означава, че никой от работещите в системата на здравеопазването не предприема действия по отношение на това какво се случва", коментира д-р Тодоров.

„Дълбока грешка и дълбока заблуда е, че ако се съберат повече пари от здравни вноски, ще има повече пари за здравеопазване. Нищо подобно. Просто ще се приберат така, както на времето близо 1,5 млрд. от натрупания резерв. Така че парите за здравеопазване са ясни. Бюджетът не може да бъде така лесно актуализиран и единственото нещо, което е, че Министерство на финансите не може да разбере едно нещо, а лекуват лекарите. Колкото пъти посегнете на тази малка част от българското население, толкова повече ще имате благополучие", допълни той.