Любовна ономастика
Любовна ономастика / снимки: Thinkstock/Getty Images
Любовна ономастика
78852
Любовна ономастика
  • Любовна ономастика

Пате, Коте, Муци, Гуци, Буци, Шушенце, Мишенце, Слънце, Зайо, Байо, Съкровище, Принцесо - вероятно сте чували всички тези и още много мили обръщения, а може би и самите вие ги използвате.

Затова този път решихме да разнищим въпроса за това как си казват на галено двойките, как може да се тълкуват и какво означават тези обръщения от психологическа гледна точка, има ли много досадни, които като чуем и се изприщваме и от какво идва необходимостта да се наричаме по този начин, вместо със собствените си имена. За целта потърсихме мнението на психолога Виктория Стоилова и разгледахме мнението на хората, споделено във форумите в интернет.

Любовна ономастика
netinfo

Да се изхвърляме ли с подарък или просто да й кажем: Бейби, обичам те!

Какво ли не се опитват да направят мъжете и жените, за да покажат чувствата си. Купуват подаръци, организират изненади, плануват пътувания, поднасят цветя, купуват си скъпо и секси бельо и още много други неща. Но се оказва, че има един далеч по-лесен начин, за да бъдеш нежен с половинката си и същевременно да му или да й покажеш обичта си. Измислянето на нежно обръщение и гальовно име се оказва, че върши много добра работа.

Ако ТОЙ те нарича:

Бебенце, Бебчо, Бебо, Бебешор, Беборан, Бейби - това е знак за загриженост. Възприема ви като нещо детско, невинно, обичливо и чисто. И тук се сетихме за - Бейби, сега ще ти кажа един виц, от който направо ще ти паднат гърдите от смях... А-а-а-а-а, ама на тебе явно вече са ти го казали!

Сладка, Захарче, Бонбонче, Шоколадче, Сладкишче, Пандишпанче, Реваненце, Бухтичке, Ягодке и всякакви такива сладки изкушения вероятно той наистина е влюбен във вас и подобно на буквалното значение на тези имена му иде направо да ви изпапка.

Любовна ономастика
netinfo

Коте, котенце, писе - чувства ви много близка и е силно привързан към вас. В неговите очи вие нежна, грациозна, чаровна, гальовна и мъркаща, но и леко опасна - не се знае кога ще покажете ноктите си.

Психологът Виктория Стоилова, с която ние се свързахме, ни обясни, че когато става дума за животно или герои от приказки - там образът, който човекът има за даденото животно или основното качество на животинчето, го свързва с човека отсреща. Нещо като етикет се получава, мило ми е като съм с този човек, затова го наричам с тези нежни, умалителни имена. Грижа ме е за този човек, искам да се грижа за него и да имам добро отношение. Но разбира се, трябва да среща този човек мило отношение и насреща си, защото няма как на една вечно крещяща жена или груб мъж да им кажеш „котенце".

Не е джентълменско да наричаш жена си коте, само защото има мустак

Любовна ономастика
netinfo

Слънце, злато, бижу, съкровище - този мъж ви обожава и вие не бива да се съмнявате в това. Дори, когато в яда си ви засегне, трябва да знаете, че за него сте на първо място. Ангелче, принцесо - ако се наложи, той е способен да убие човек заради вас. Много ви обича, много ще се грижи за вас, много ще ви закриля.

Принцеса и кралица - показва уважение към любимата, че мъжът е готов да се жертва за нея, да се постави в подчинено положение или може би наистина се чувства в подчинено положение. Смята партньорката си за много над неговите възможности и очаквания и се отнася с изключително почитание към дамата си.

Разбрахме, че има и варианти и със зеленчуци и плодове - тиквичке, лукче, репичке. В повечето случаи може да звучи мило, но всъщност понякога така човек се опитва да подчини и принизи партньора си. Уж го нарича с нещо галено, умалително, но си има желание да го принизи, обяснява ни психологът Виктория Стоилова.

Ако ТЯ те нарича:

Мечо, Меченце - подобно на истинската мечка вие вероятно за нея сте силен, понякога тромав и е толкова хубаво да се гушкат във вас. Тя обича своя „мечо" такъв, какъвто е. Всъщност, Мечо Пух не искаше да се ожени, но мисълта за предстоящия меден месец го влудяваше...

Любовна ономастика
netinfo

Слънце - Вие огрявате с усмивка нейните дни. Присъствието ви я топли не само в студените дни и нощи. Тя се нуждае от вас повече, отколкото си признава. Злато мое - тя ви смята за много ценен и специален човек. За нея външният вид не е важен, от значение са вътрешните качества.

Любов моя или само любов - Чувствата й са дълбоки и силни. Тя е романтична и има големи очаквания от вас. Ако не ги покривате, ще изпада в депресивни състояния.

Хората споделят абсурдни обръщения:

Освен обичайните гальовни имена, с които се обръщат мъжът и жената в двойката, искахме да открием и някои по-нестандартни и интересни случаи, затова се поразровихме във форумите, където открихме някои много добри и смешни попадения за гальовни обръщения и имена. Хората се оказват много креативни и с чувство за хумор и ето какво споделят:

Жена споделя, че когато били по-млади, той я наричал Агънце-Багънце, а после започнал да й казва Овца-Бовца.

Тя му казвала Идиот, а той на нея Обич моя. Романтика!

Една жена споделя, че той й казвал ПЕПУСИКО - кръстоска между пепеляка,усойница и кобра.

В един форум на въпроса "На теб как ти казва мъжът ти?", една от потребителките казва: "На мен ми мълчат!".

Любовна ономастика
netinfo

Липсваш ми, глупчо!

Използването на обидни прякори - глупаче, тъпаче, уж с чувство за хумор, но...Всички знаят, че във всеки майтап има доза истина и във всяка шега има 50% истина, смята психологът Виктория Стоилова. Няма как да наречете някого глупак, ако дълбоко в себе си вие не го усещате по този начин, макар и не като човек, а като ситуация например. Ако се превърне в постоянно име, с което го наричате, това не е добре, защото означава, че основното, което виждате в този човек е, че е глупак, прасчо и пр. Винаги показва някакво ваше отношение.

Грешката на езика винаги е вярна според психолозите, така че това, което казвате, винаги има смисъл. Може да е неосъзнато, но показва някакво отношение. Макар че някои ще кажат: ама той не се сърди, аз не влагам нищо лошо. Осъзнато - може би не влагате, но след време ще осъзнаете, че това е нещо, което сте видели в човека отсреща и ви пречи да продължите връзката си.

Любовна ономастика
netinfo

Не ми викай "МИЛО"

Ако никога не се наричат с галени имена - понякога с делови отношения помежду си, даже някои партньори не искат изобщо да им се съкращава името, камо ли глезени думи. Не искат някои хора да ги умаляват по този начин. Желанието другите да ги уважават е твърде силно и важно. Другият вариант да е признак на уважение и по този начин го показват

Когато в един момент спрем да си казваме с галени имена - по-често това значи, че са си отишли, изчезнали са милите отношения... изчезват и галените имена. Има го и по-хубавият момент - когато тези имена изчезват, защото нещата стават по-сериозни, примерно мъж казвал на приятелката си „сладурче". В един момент това изчезнало, когато отношенията им се задълбочили

Хората искат да показват близост и понякога и форма на притежание. Затова се появяват и тези имена, поне в началото. Но в крайна сметка всеки е роден с името си и обича да го чува - дали цялото, дали галено. Така че не прекалявайте с тези етикетчета, които обезличават хората, защото на половинката ви в един момент може да започне да му тежи, че не чува името си точно от вас.

Цялото интервю с психолога Виктория Стоилова чуйте на Radio.DarikNews.bg

* Ономастиката е раздел от лингвистиката, който се занимава със значението, произхода и разпространението на имена, преди всичко лични имена.

Любовна ономастика
netinfo