Баба даде 2000 лв. за хляб, друга - 600 лв. за вафли
Баба даде 2000 лв. за хляб, друга - 600 лв. за вафли / снимка: Dariknews.bg, архив

Горнооряховски криминалисти разследват две телефонни измами по схемата „колетна пратка". Потърпевши са две жени, от Горна Оряховица и Ресен, на възраст 78 и 84 г. Двете са предали на измамниците общо 2 600 лв., съобщават от полицията.

Вчера на по-младата жена се обадили непознати мъж и жена, като мъжът се представил за „строителния майстор Гошо". Той й обяснил, че ще й остави на съхранение 4 000 долара, но за целта тя трябва да плати 2 000 лв. Тъй като 78-годишната жена не разполагала с такава сума, „Гошо" се съгласил на много по-малка - 600 лв. Непознатите се уговорили с възрастната жена да им предаде парите в парк в железничарския град, а те да й дадат пакета с валутата. Потърпевшата изпълнила уговорката и вчера около 18,00 ч. предала парите на непозната жена, която съответно й дала пакет. Когато се прибрала в дома си, жената установила, че в него вместо пари има вафли.

Втората жертва на телефонните измамници била заблудена, че разговаря по телефона с внука си, който пребивавал в чужбина. Непознатият й обяснил, че й е изпратил колет, но за да го получи, трябва да заплати 3 600 лв. Възрастната жена му казала, че може да събере 2 000 лв. „Внукът" се съгласил и по-късно размяната била осъществена на площада в Г. Оряховица. Впоследствие жената установила, че в пакета вместо изпратената от внука й сума в размер на 20 000 евро, има хляб. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Във връзка със зачестилите през последната седмица случаи на телефонни измами криминалистите апелират към гражданите да не се доверяват на непознати, потърсили ги по телефона, и да не им дават пари.

При най-малките съмнения за измама да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР.

Други новини от Велико Търново