Министър Ангелкова: Чака ни труден летен сезон, но да не драматизираме
Министър Ангелкова: Чака ни труден летен сезон, но да не драматизираме / снимка: БГНЕС, архив

9,2% е ръстът на туристите през зимния сезон. Тази зима 80 000 туристи повече са посетили страната ни в сравнение с предходния период. Данните представи в предаването „Седмицата" по Дарик министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова подчерта, че абсолютни стойности може да очакваме през април, когато ще излязат финалните резултати за зимния сезон.

По думите й благодарение на благоприятните метеорологични условия в планинските курорти тази година сезонът ще се увеличи. Прогнозите са зимният сезон да продължи до 15 април.

Очакват спад на руските и украински туристи през лятото, вземат мерки

Относно темата с отлива на руските туристи, министър Николина Ангелкова посочи, че темата се драматизира излишно. „Спадът на руските туристи е минимален. Освен това отдавна сме ги компенсирали, говорейки за зимния туризъм. Спадът на руски туристи е около 15 000 души", подчерта министърът на туризма.

През този сезон най-голям е ръстът на турските туристи - 30%, в сравнение с предишния период. По думите на министър Ангелкова това се дължи на облекчаването на визовите процедури.

Според цифрите с около 34 милиона лева в повече са приходите в сравнение с миналата година само от зимен туризъм. Най-успешните зимни курорти и тази година са Банско, Пампорово и Боровец. Пампорово е на първо място по брой на български туристи, Банско е първенец по брой на чуждестранни туристи.

Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че очаква много труден летен сезон заради очаквания отлив на руски туристи. Тя обаче изрази увереност, че сезонът няма да бъде провален.

„Ако не обединим усилия и не се фокусираме върху всичко, което трябва да свършим – най-вече положителното говорене и промотиране на нашата страна. Ако сами си правим антиреклама, няма кой да ни посети. Чака ни сезон пълен с предизвикателства и много работа”.