Цачева: От волята на Искров зависи кога ще има нов управител на БНБ
Цачева: От волята на Искров зависи кога ще има нов управител на БНБ / снимка: БГНЕС, архив

Кога ще има нов управител на БНБ, зависи изцяло от волята на Иван Искров. Това каза в предаването „Седмицата" по Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Все пак тя прогнозира, че най-вероятно това ще се случи през месец октомври, когато изтича мандата на Искров.

„Ние призоваваме от миналото лято Искров да си подаде оставка. Аз я чувам тази негова готовност от половин година, но няма реални действия. Три месеца преди изтичането на мандата на настоящия управител, трябва да стартира процедурата в Народното събрание. Ако все пак Искров си подаде оставката преди изтичането на мандата, ще се избере за няколко месеца управител и след това нов мандат. Останаха пренебрежително малко месеци до изтичане на редовния срок на мандата, така че мисля, че е по-вероятна втората хипотеза - да се избере в рамките на мандата", коментира Цачева.

В „Седмицата" по Дарик Цецка Цачева заяви още, че Народното събрание ще приеме всякакви законови промени, които биха развързали възела около КТБ.

„Хубавото в случая е, че има изключително широк консенсус - по темата КТБ не се говори за управляващо мнозинство и за опозиция", каза Цачева.

По думите й и опозиция, и управляващи искат да се стигне до истината по казуса, каквато и да е тя, и да стане ясна не само за политиците, но и за обикновените граждани.

Във връзка с предложението за поправки в закона, с които ДАНС ще може да налага вето на прехвърляне на компании с национално значение, Цачева обясни, че ако такава поправка е необходима и има съгласието в парламента, е възможно да се случи. „Към днешна дата това няма как да се случи, защото нямаме законовата предпоставка за това", коментира тя.

По думите й и в сега действащото законодателство, „ако то стриктно се прилага, ако органите, институциите, си бяха свършили работата на време, или на време бяха сигнализирали с червена лампа какво се случва и някъде има проблем, нямаше да го имаме този резултат днес".