България изпусна победата над Италия в последните минути
България изпусна победата над Италия в последните минути / снимка: LAP.bg, Любомир Асенов

България бе на косъм от чудото срещу четирикратния световен шампион Италия. В дебюта на Ивайло Петев начело на „лъвовете” Попов и компания направиха 2:2 с Италия.

„Скуадра Аздзура” поведе още в 4-ата минута на мача след автогол на Йордан Минев, а след това нашата селекция стигна до пълен обрат след голове на Ивелин Попов и Илиан Мицански, а гостите стигнаха до точката малко преди края, след попадение на Едер.

Двубоят се игра при неприятни метеорологични условия. Непрекъснат дъжд тровеше футболистите на двата състава, както и феновете, които бяха решили да подкрепят България на стадиона. Около 10 000 фенове имаше по трибуните на „Васил Левски”, които не спираха с окуражителните си възгласи „Българи юнаци”. Въоръжени с вяра и оптимизъм, те останаха доволни от поведението на смелата формация на Ивайло Петев, който на направи отличен дебют начело на държавния тим.

България - Италия 2:2

Италия започна по-добре срещата. Още след първия съдийски сигнал „адзурите” спретнаха няколко опасни атаки, а в 4-ата минута излязоха и напред в резултата. Йордан Минев не успя да се намеси правилно и вместо да изчисти една топка центриране от ляво, той я вкара в собствената си врата за 0:1.

Инкасираният гол мобилизира силите на „трикольорите”, които успяха да организират няколко добри акции. Така с постоянство, България направи няколко атаки, а в 12-ата минута възпитаниците на Ивайло Петев изравниха. Станислав Манолев тръгна опасно от дясно, след което пусна пас към Ивелин Попов, който с невероятен удар разстреля Салваторе Сиригу за 1:1.

В 17-ата минута Илиян Мицански отново бе в центъра на една повече от интересна ситуация пред вратата на Италия. Той направи за смях Андреа Бардзали, отправи отличен удар и се разписа за пълния обрат в мача - 2:1.

В 36-ата минута Антонио Кандрева извърши нарушение срещу Илиян Мицански. Бе отсъден фаул, а зад топката застана Ивелин Попов. Нападателят стреля много прецизно, а топката нацели сглобката на вратата на Салваторе Сиригу.

През втората част динамиката на мача се запази, а родната селекция продължи да брани със самочувствие позициите си на терена. Последва очакван натиск на гостите, като корнерите ставаха все повече пред Михайлов.

В 60-ата Верати стреля опасно от границата, но встрани от вратата. Силен удар на Имобиле бе избит от Михайлов в 68-ата минута. Бодуров изчисти лошо топката, която попадна в Бертолачи. Играчът на Дженоа стреля отляво на вратата.

Киелини пропусна да изравни в 81-ата минута след поредния ъглов удар пред вратата на „трикольорите”. Три минути по-късно Едер се освободи от Дяков и с майсторски удар не остави шансове на Михайлов за 2:2. Секунди по-късно Киелини пропусна да вкара трети гол.

Възпитаниците на Антонио Конте направиха опит в последните секунди и 4-минутното продължение да стигнат и до трите точки, но българите се бранеха отдадено, а и късметът ги подкрепи в някои моменти.

Италия и България си поделиха по точка, а по този начин статуквото в Група Н се запази. Българите запазиха 4-о място с 5 точки, а селекцията от Апенините все още е на 2-о място с 11 пункта.