Първанов: Споразумението с ГЕРБ е мъртвороден документ
Първанов: Споразумението с ГЕРБ е мъртвороден документ / снимка: БГНЕС, архив

Партньорското споразумение с ГЕРБ е мъртвороден документ. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов.

По думите му от АБВ нямат претенции за коалиционно споразумение, а по-лошото е, че партньорското не се изпълнява. Лидерът на партията коментира още представените вчера въпроси към финансовия министър по повод емитираните 3.1 милиарда евро на международните пазари.

Оценката на АБВ е, че взимането на целия дълг означава плащане на излишни лихви в размер на около 40 млн евро, а с ударното теглене държавата е ощетена с близо 150 млн. евро.

Председателят на АБВ Георги Първанов обясни, че е важно да има среща между ръководствата на парламентарните групи на политическите партии, за да се изяснат проблемите и да се направи прочит на партньорското споразумение. По думите му партията няма претенции за коалиционно споразумение, а лошото е, че не се изпълнява партньорското:

„Това, което сме подписали, си остава един мъртвороден документ. Не виждаме диалог, а по-големият проблем е, че не виждаме политики. Не очаквайте, че аз ще убеждавам АБВ да подкрепя политики, които се оказват грешни и показват дефекти всеки ден".

Проблем според Първанов са емитираните на 19 март 3.1 милиарда евро на международните пазари. От партията питат защо е емитирана наведнъж по-голяма сума от това, което беше първоначално оповестено - около 1,75 млрд. евро сега и още 1-1,5 млрд. през септември.

Друг въпрос, поставен от партията, подкрепяща кабинета, е защо по лично разпореждане на Горанов не са били допуснати до участие в първичното предлагане пенсионните фондове, въпреки че са пуснали поръчки за стотици милиони евро. Според експертите на АБВ това означава, че на тях и на осигуряващи се в тях български граждани не е било позволено да инвестират в новия държавен дълг при изгодните първоначални условия, а са били пренебрегнати в полза на международни инвеститори.

От АБВ питат и дали Горанов има други планове за средствата на фондовете, които не са огласени пред обществото, продължават ли плановете за национализация на индивидуалните партиди на хората и има ли планове фондовете да бъдат принудени да инвестират парите на осигурените в правителствени инфраструктурни проекти с много по-висок риск и ниска доходност. Лидерът на партията заяви, че парламентарната група на АБВ ще иска среща с финансовия министър.