Армията се въоръжава с нови безпилотни самолети
Армията се въоръжава с нови безпилотни самолети / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Армията се готви да приеме на въоръжение нов модел безпилотни самолети. От началото на април се очаква Сухопътни войски да получат тактически летателни системи "Скаут". Това става ясно от годишния доклад за състоянието на въоръжените сили през 2014 г., цитиран от „Сега". Повече информация не се дава и не е ясно точно за какъв модел става дума, тъй като има различни безпилотни самолети с това име.

Продукти с подобно наименование имат както щатската Northrop Grumman, така и канадска компания Aeryon Labs. Самолетите на канадците са били използвани при разузнаване над либийската столица Триполи от армията на Саудитска Арабия при разследване на наркокартели, както и от компанията "Бритиш петролиум". Безпилотният самолет се използва при разгръщане на войските и за осигуряване на висока мобилност, като извършва разузнавателни полети на ниска височина. Той може да се управлява ръчно или да бъде програмиран за самостоятелни полети.

Това е вторият модел безпилотни самолети, с които се въоръжава армията. Миналата година сухопътните войски се сдобиха с леката безпилотна разузнавателна система RQ-11 Raven, доставена като военна помощ от САЩ. RQ-11 Raven е разработена от американската компания AeroVironment. Летателният апарат тежи 1.9 кг, има продължителност на полета 60-90 минути и може да бъде управляван от разстояние 10 км. Развива скорост от 32 до 81 км/час.