Защо хората в Африка са черни, а на Скандинавския полуостров са бели?
Защо хората в Африка са черни, а на Скандинавския полуостров са бели? / Thinkstock/Getty Images

Защо хората в Африка са черни, а тези на Скандинавския полуостров са бели? От физиката знаем, че черното акумулира топлина, а бялото я разсейва. Тоест тези на север трябва да са черни, а тези в Африка-бели. Приема се, че цветът на чернокожите е от африканския им произход. Това означава ли, че ако няколко поколения живеят на север и не се смесват с местното население, те ще изсветлеят? И обратното, ако хората от север се заселят в Африка, след време ще се раждат ли тъмни?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Според най-разпространената еволюционна теория Африка е нашата обща прародина. Всички човешки същества тръгват от там. Като казваме тръгват, имаме предвид, че са изправени индивиди и ходят на два крака. Хомо еректус напускат Африка преди 1,8 милиона години до 1,3 милиона години. Според една по-различна теория голямата миграция от Африка из другите континенти се случва всъщност между 50 и 100 000 години от днешния ден. Няма смисъл да се заиграваме с цифрите. Друго нещо ни интересува. Човешката еволюция минава през един много важен етап-загубата на окосмяване. Това се дължи на изправянето ни и на новите начини за регулация на телесната температура. Ето как правият човек губи козината си, а отдолу се показва кожа. Тя е светла. Това е нещо любопитно. Африканските хомо еректус са със светла кожа. Е, не скандинавски светла, но не и толкова тъмна като на съвременните африканци. Тук вече идва ролята на слънчевата светлина и меланина. Знаете как той влияе на пигментацията на кожата, били сте на море.

За да предпазят голата си кожа от вредните ултравиолетови слънчеви лъчи, нашите праотци използват защитата на меланина. Тези, които остават по места с по-силно слънце, произвеждат повече пигмент и стават по-тъмни. А останалите произвеждат по-малко. Другата разлика, която не е толкова видима, е свързана с охлаждане. Тоест потенето и наличието на допълнително телесно окосмяване. Това е причината типичният европеец днес да се поти по -малко и да е по- космат от типичния африканец. С това отговорихме на въпроса за черното и светлото. Въпросът не е във физическото разсейване на светлината, а в кожните пигменти, които пазят от вредните слънчеви лъчи. Африканските хомо еректус развиват по-ефикасна защита. Другите нямат нужда от нея и са по-светли. Обърнете внимание,че изсветляването е по посока на намаляване на слънчевото лъчение- Северна Африка, Близкият Изток, Средиземноморието и Кавказ, Северна Европа.

Сега да дойдем на въпроса, ако няколко поколения бели живеят на по-слънчево място, в Африка например и обратното- тъмнокожи, на места с по-малко слънце, какви промени в оцветяването ще настъпят. Разбира се, никакви. Еволюционният процес е дълъг и няколко поколения няма да променят генетично заложената пигментация. Но ще променят друго. Тъмнокожи хора, живеещи на места с малко слънце, развиват липса на витамин Д, а той играе важна роля в човешката имунна система. Тези хора са изложени на серия от заболявания, а костите на децата им омекват и има опасност от рахит. От друга страна, светлокожите хора произвеждат витамин Д при по-малко слънчева светлина, но увеличаването и води до други рискове, не по-малко опасни- например ракови образования на кожата. Ето как подобна миграция не води до изсветляване, респективно до потъмняване на поколението, а до предразполагането му на различни опасности. Надяваме се бяхме изчерпателни.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате