Станишев не отговори еднозначно имал ли е среща с Цветан Василев за кризата в КТБ
Станишев не отговори еднозначно имал ли е среща с Цветан Василев за кризата в КТБ / снимка: БГНЕС, архив

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев не отговори на въпроса срещал ли се е с банкера Цветан Василев в разгара на кризата с КТБ. Той коментира темата пред журналисти в Съдебната палата, където даде показания по делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Станишев разказа за среща с тогавашния премиер Пламен Орешарски, на когото споделил, че масовото теглене на пари от КТБ сериозно застрашава системата у нас. Въздържан коментар по темата направи и главният прокурор Сотир Цацаров, който не пожела да отговори на обвиненията на банкера, че прокуратурата е използвана в атаката срещу него.

Коментарите на Станишев и Цацаров бяха направени по повод интервю на Цветан Василев за сайта „Гласове" от вчера. В него банкерът казва: „За какво държавническо мислене да говорим, след като аз през май и юни се срещнах с тримата лидери на трите водещи политически сили веднага след като бях заплашен в прав текст, че ако не прехвърля дялове от определени компании ще атакуват банката, и всички избягаха от отговорността."

Цветан Василев: Пеевски искаше да му дам безвъзмездно акции

Пред медиите Станишев си спомни за разговори на високо ниво по повод кризата около КТБ, но не отговори категорично на въпроса срещал ли се е с Цветан Васлиев и бил ли е предупреден от него за опасността:

„Посках среща с министър-председателя и го помолих да разговаря с ръководителя на БНБ. С председателя на Народното събрание поискахме среща с управителя на БНБ. На тази среща дойде подуправителят и ни съобщи, че са получили вече от банката искане за спиране на тяхната дейност, което ни постави в кризисна ситуация. От там нататък знаете развръзката", обясни Станишев.

Сотир Цацаров: Цветан Василев сам е решил за действията и сюжетите си

Във връзка с обвиненията на Василев, че прокуратурата е използвана в разправата с него, главният прокурор Сотир Цацаров заяви лаконично: „Това е тезата на господин Василев, той е намерил такъв начин да я изложи. Можем ли да го укорим за това, че го е направил".

По повод думите на Цветан Василев, че ако нещо се случи с него, наяве ще излязат нотариално заверени показания, които се съхраняват в чужбина, главният прокурор каза:

„Могат да се изложат факти. Ако някой смята, че защитата на тезите се изразява в това - поставих нещо, написано в плик, и ако умра, то ще се отвори... Аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета".

Прокуратурата няма как да разследва дали са верни твърденията на банкера, че Делян Пеевски стои зад срива на КТБ, каза още Сотир Цацаров: „Да си отговаря Пеевски. Какво очаквате?! Да се направи проверка на базата на едно обвинение, което казано в интервю?"

Сергей Станишев днес бе в Съдебната палата, където даде показания по делото срещу бившия директор на разузнаването Кирчо Киров. Бившият директор на НРС е подсъдим за присвояването на близо 5 милиона лева. Очаква се показания по делото в следващите заседания да даде и премиерът Бойко Борисов. По-рано днес пред журналисти Киров определи процеса като политически, а обвинението - абсурдно. Той добави, че чувал многократно от държавните мъже, че са доволни от работата му и сега очаква да го чуе при други обстоятелства - като подсъдим.