Първанов: Участието в коалиция е условие за доброто представяне на изборите
Първанов: Участието в коалиция е условие за доброто представяне на изборите / снимка: БГНЕС, архив

Участието в коалиция е необходимото условие за доброто представяне на местните избори. Това каза във Видин лидерът на АБВ Георги Първанов, който взе участие в учредяването на областна организация на партията в града.

Според Първанов силата на една коалиция не се измерва в математическия или механичния сбор от електоратите на всяка една от партиите, а от създаване на усещането за сила и перспектива. Затова и от АБВ са подали ръка на хората от БСП, но за съжаление са получили отговор, съпроводен с доста тежки и нелицеприятни обидни думи. След местните избори идват президентските и ако левицата и тогава е разделена, то победата ще бъде поднесена на десните партии. АБВ е за диалог, както и за това, в отделните общини да се формира общ кандидат и общи листи, където е възможно.

„Моята оставка от поста, който заемам в АБВ, има символично значение и е знак, че в политиката трябва да има морал, достойнство и чест", каза Първанов, цитиран от БТА.

„Това е още един добър повод и стимул АБВ да предприеме една по-висока политическа активност. Отношението на АБВ към управлението на правителството зависи от отношението, което ГЕРБ и другите партии в коалицията имат към социалния пакет, който предлага вицепремиера Ивайло Калфин. Партията е в това правителство, за да бъде социален коректив", допълни той.

Делегатите на днешната учредителна областна конференция на партия АБВ избраха единодушно за областен председател на структурата народният представител от Видин - Иван Иванов и 15 делегати за предстоящата Национална конференция на партията. Всичките общински структури предложиха и подкрепиха за председател на АБВ да бъде избран отново Георги Първанов.