Чистач се задави със салам, жена му взима 28 000 лв. за смъртта му
Чистач се задави със салам, жена му взима 28 000 лв. за смъртта му / Thinkstock/Getty Images

Роднините на починал работник по чистотата в Благоевград осъдиха работодателя му да им плати близо 28 хил. лв. обезщетение за причинени болки и страдания от загубата на близък човек.

51-годишният Любен Димитров от Благоевград умрял от задавяне на 15 август 2012 г., пише „24 часа". Мъжът работел към общинска фирма за почивстване първо на 6-месечен изпитателен срок от февруари 2012 г. През юли трудовият му договор бил променен в безсрочен на длъжността сметосъбирач.

Във фаталния за него ден Любен започнал работа в 7,30 ч. Заедно с двама колеги тръгнали с камиона към близкото село Бело поле, за да събират и товарят кофите за отпадъци.

Към 8,30 ч автомобилът потеглил към сметището, а чистачите останали в селото да го изчакат. Любен и колегата му решили през това време да закусят.

Купили си хляб, салам и домати от хранителен магазин на площада. Седнали на масите отпред, за да се хранят. Още на първата хапка на Любен му прилошало.

Задавил се и започнал да кашля. Колегата му Георги се опитал да му помогне, като направил опит да му парче храна от устата, но мъжът починал.

Според лекари причината за смъртта била "попадане на чуждо тяло - хранителна материя, в дихателната тръба и главните бронхи, вследствие на което настъпва механична асфикция и остра дихателна недостатъчност".

Решение на ТЕЛК от 31 октомври 2012 г. отхвърля злополуката като трудова. Следва ново решение на НЕЛК от 4 януари 2013 г., което също приема, че липсва причинна връзка между смъртта и условията на труд.

Специализиран състав на НЕЛК по белодробни болести обаче на 1 юли 2013 г. Отменя предишните две решения и приема, че има връзка между злополуката и настъпилата смърт на работното място. Това становище дава основания и на Районно управление "Социално осигуряване" да излезе със заключение през август 2013 г., че злополуката е трудова.