Горанов очаква ЕК да предяви претенции към Гърция за превантивния данък от 26%
Горанов очаква ЕК да предяви претенции към Гърция за превантивния данък от 26% / снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че очаква Европейската комисия да предяви претенции към Гърция за неспазване на европейското законодателство във връзка с намерението да въведе данък от 26 процента върху всички сделки и трансакции с източник България.

Българската страна е изпратила становище и възражение до еврокомисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси с позицията, че Гърция нарушава Договора за функциониране на Европейския съюз в някои от основните принципи, залегнали в документа, обясни финансовият министър.

„Очакваме така, както невинаги справедливо Европейската комисия има претенции към България за неспазване на постиженията на европейското право, сега да бъдат също така осторожни и да отправят същите претенции към Гърция, за да не бъдем неравномерно и неправомерно третирани, защото всички сме подписали един и същ Договор за функциониране на Европейския съюз", обясни Владислав Горанов.

Преди дни стана ясно за намеренията на Гърция за въвеждане на този данък и в медиите в южната ни съседка дори се появиха публикации, че страната ни възнамерява да предприеме мерки в отговор, като се цитираха думи на българския премиер. Бойко Борисов отрече да се е срещал и разговарял с когото и да е по темата, а медийните твърдения за ответни мерки от българска страна нарече „абсолютна лъжа".

Вижте повече от коментара на Борисов тогава

Пред Дарик председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че въвеждането на данък от 26 на сто в Гърция за сделки и трансакции с източник България би обрекло на фалит български фирми.

Вижте повече от коментара на Васил Велев