Започна подаване на документи за записване в първи клас
Започна подаване на документи за записване в първи клас / снимка: БГНЕС, архив
Започна подаване на документи за записване в първи клас
78950
Започна подаване на документи за записване в първи клас
  • Започна подаване на документи за записване в първи клас

Не е необходимо родителите, които искат да запишат децата си за първи клас да се редят по опашки в училищата. Това заяви за Дарик старшият експерт „Начално образование” в Регионален инспекторат по образованието-София град Ивета Германова. По думите на Германова редът на подадените заявления на децата няма никакво значение, защото той не е решаващ сред критериите за прием на първолаците.

По думите на Ивета Германова критериите за прием в първи клас се определят за всяко едно училище, но в тях не е решаващ редът на записване на децата.

„Критерият време на подаване на заявлението да не е решаващ, така че по което и време да си подадете документите, стига да е в сроковете, обявени от училището, вашето дете ще бъде класирано по критериите, които е определило училището. Това обикновено са местоживеене близо до училището, месторабота на родителите, брат или сестра в същото училище. Това са критерии, които се определят на педагогическия съвет в рамките до 15 април всяка година. Ние знаем, че доста от училищата са започнали да приемат документи. Но приемането на заявленията не е класиране и не е записване.децата не могат да бъдат записани преди 30 май, защото те нямат удостоверение за завършена подготвителна група”, обясни Германова.

Тя коментира още и докога родителите ще могат да подават заявленията за първи клас.

„Училищата на своите сайтове и на входовете трябва ясно да посочат графика по прием на документи – от коя до коя дата, по какви критерии, ако са определили район, кой точно е този район и т.н. Срокът, който Регионалният инспекторат препоръчва за прием на документи е 29 май”, уточни тя.

Ивета Германова обясни, че попълването на местата и класирането трябва да стане до трети юни. Тогава ще бъдат обявени списъците с класираните първолаци. На 4 и 5 юни ще бъде записването. Свободните места след първото класиране до запълване на 24 броя ученици в клас ще се обявят на осми юни. На 15 юни ще се обявят и останалите свободни места, тогава и записването ще продължи до 15 септември.