Миков: Хората имат нужда от силна левица, справедливост и доверие (СНИМКИ)
Миков: Хората имат нужда от силна левица, справедливост и доверие (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС
Миков: Хората имат нужда от силна левица, справедливост и доверие (СНИМКИ)
79021
Миков: Хората имат нужда от силна левица, справедливост и доверие (СНИМКИ)
  • Миков: Хората имат нужда от силна левица, справедливост и доверие (СНИМКИ)

БСП провежда заседание на 48-ия Конгрес на партията под мотото "Време за справедливост". Висшият партиен форум трябва да подготви документите на левицата за предстоящите наесен местни избори и да приеме организационни мерки за стягане на редиците.

В 60-минутната си реч пред делегатите лидерът на партията Михаил Миков посочи, че „неадекватните русофобски позиции на правителството и президента Росен Плевнелиев" са довели до разделение на обществото, а наложените върху Русия санкции са утежнили положението у нас.

„Кризата в Украйна и неадекватните русофобски позиции на правителството ни и президента разделят обществото в България, братски, исторически и културно свързана с Русия. Последиците от икономическата и финансова криза засегнаха тежко България. Бежанската вълна от Сирия засяга пряко България и натоварва допълнително най-бедната страна в ЕС. Това ни изправя пред предизвикателства, с които сегашното правителство изглежда неспособно да се справи. To не прави нищо за отстояване на българския интерес в ЕС", започна речта си Миков.

В речта си червеният председател имаше още критики:

„Днес е факт, че България е най-бедната страна в ЕС, произвеждаща стоки с ниска добавена стойност, износ на суровини, тежка демографска перспектива и население с намаляваща грамотност. Нямаме индустрия, но имаме тежки регионални и най-вече социално-икономически диспропорции. По-малко износ на Запад и на Изток и внос на стоки, които до вчера изнася, без перспектива за работещите, за младите, за дребния и средния предприемач, за интелигенцията и с много, много приказки за реформи. С простащина, издигната в ранг на държавна политика", каза Миков.

Миков Хората имат нужда от силна левица справедливост и доверие (СНИМКИ)
netinfo

Миков за напрежението в партията

Очакванията са остри дебати да предизвикат предлаганите промени в устава на партията и особено станалата известна като „анти-Станишев" промяна. Тя предвижда при предсрочен отказ от мандата лидерите да не могат да се кандидатират следващите 4 години. Самият Сергей Станишев призова БСП да не се занимава с промени в устава в този момент, защото той няма никакво намерение да се кандидатира отново за лидер на партията. В червените редици обаче са притеснени, че ако промяната бъде приета, тя ще удари и по сегашни лидери по места в страната. В речта си пред делегатите Миков не пропусна и напрежението в партията.

„Не бива да си затваряме очите, че има случаи, в които ръководни кадри - в центъра и по места, загърбвайки политика и принципи, използват името на партията като търговска марка за свой личен интерес. Това руши доверието на членове и симпатизанти и създава напрежение вътре в партията. Вредно е и с общи усилия трябва да се преборим с това, когато сме тръгнали да търсим доверието на хората за лява политика. Натъкваме се на редица случаи, в които органите не формират позиция по важни въпроси за гражданите, а отделни представители на партията използват тази ситуация за договорки, които ставайки по-късно публични, развалят доверието в партията, особено когато става въпрос за бизнес интереси", допълни Миков.

Лидерът на БСП допълни, че приоритет трябва да бъде отваряне на партията към младите хора, иначе те ще потърсят реализация в други политически проекти. Миков поръча на делегатите да работят в посока възвръщане на доверието в партията.

Миков Хората имат нужда от силна левица справедливост и доверие (СНИМКИ)
netinfo

Миков: Хората имат нужда от силна левица

Хората имат нужда от силна левица, а идеите за справедлива държава и равенство постепенно се налагат над интересите на малцината, които се възползваха от неолиберализма. Това заяви още председателят на БСП в своя доклад на 48-ия конгрес на БСП.

„Хегемонията на неолибералния модел остави тежки последици за обществото, промени начина на мислене на мнозина, задраска ценности като свобода, справедливост, солидарност. Социалната държава не устоя на неговия натиск. Все повече е ясно, че хората имат нужда от силна левица и че идеите на социализма са устояли на дясната хегемония и отново имат силно звучене. Хората у нас и в Европа - имат нужда от повече справедливост, от повече солидарност от повече държава, имат нужда от доверие и сигурност. От нас зависи с конкретни политики и действия да докажем, че социалната държава е възможна", каза Миков.

От 25 години ни се внушава, че демокрацията означава капитализъм, дълбоко невярно и подвеждащо. Демокрация е възможна и без капитализъм, допълни той.

Ситуацията в управлението

По думите му след изборите в България се формира дясно управление от четири партии и коалиции, използващо и компенсиращо вътрешните си противоречия с подкрепа на партии, заявени като опозиционни. „В парламента влязоха осем партии и коалиции при най-ниската за последните 25 години избирателна активност, което обуславя и ниската представителност на днешното управление. Икономиката рязко забави темп, увеличи се бедността", коментира още Михаил Миков.

Външна политика

Миков засегна и външнополитическите въпроси и призова за приемането на страната ни в Шенген възможно най-бързо.

„Във външнополитически план се обявяваме за по-категорично отстояване на националния интерес. Ние считаме, че трябва да се отстоява балансирана външна политика, което означава, че, без да подлагаме на съмнение членството ни в ЕС и НАТО, заявяваме ясно противопоставяне на санкциите срещу Русия и отказваме България да бъде прифронтова държава. Отказваме традиционните отношения с Русия да стават жертва на геополитически сблъсък. Затова ще продължим да настояваме за отмяна на санкциите. Настояваме за справедливост и върховенство на закона при приемането ни в Шенген. От тази трибуна заявявам, че, колкото България има нужда от Шенген, толкова и Европа се нуждае от България в Шенген; Искаме повече европейска солидарност и повече справедливост за справяне с кризата с бежанците от Близкия Изток и Северна Африка у нас; Настояваме за икономизиране на диалога със страните от Изтока и Китай", каза още Миков.

Миков Хората имат нужда от силна левица справедливост и доверие (СНИМКИ)
netinfo