„Еврейският Шиндлер” спасява сирийски бежанци у нас
„Еврейският Шиндлер” спасява сирийски бежанци у нас / снимки: Sofia Photo Agency, архив

70 години след ужасите на Аушвиц, еврейски бизнесмен използва богатството си, за да спаси друг народ от унищожение, съобщава днес в неделното си издание британският в. „Експрес”. Филантропът Янк Бари предлага на мюсюлманите, избягали от диващината на „Ислямска държава”, убежище в България - страна, където някога евреите са били принудени да бягат, за да спасят живота си, пише изданието.

Бившият музикант Янк, чийто дядо Самюел е загубил 13 братя и сестри в Аушвиц, и съпругата му Ивет са напълнили два хотела с бежанци.

„Това са хора, които са минали през най-лошите кръгове на ада. Една от нашите бежанки, Навин, е била на 15, когато е видяла екстремисти от „Ислямска държава” да режат главата на баща й и след това да играят футбол с нея. Не можем да си представим какво е трябвало да изтърпят”, казва 67-годишният Янк, наричан „еврейският Шиндлер”.

„Хората биха се изненадали да видят евреин да помага на мюсюлмани, но като гледам тези хора, виждам същото каквото и преди. Има невероятни прилики”, продължава той.

„Българи криха евреи през войната. Това беше вдъхновяващо и ако имате сърце, трябва да направите нещо по въпроса. Светът тогава не реагира и сега също не прави достатъчно, за да помогне. Затова започнахме този проект. Отидох до бежанските лагери и видях отчаяни хора, живеещи в мизерия. Не можех да гледам подобна безчовечност в наши дни”, разказва мъжът.

От 2012 г. до 2013 г. броят на бежанците, влизащи в България, нарасна петкратно от 1387 до 7144, а през миналата година 11 081 души опитаха да направят същото. В страна с население, по-малко от това на Лондон, неочакваният прилив на желаещи да имигрират означаваше, че мнозина бежанци живеят при отвратителни условия във временни лагери.

Еврейският Шиндлер спасява сирийски бежанци у нас
netinfo

Над 850 души вече са изведени от тези лагери и подслонени в хотела в Банкя, предградие за средната класа в София, и в хижа в ски курорта Наречен. Те получиха храна и подслон, докато се разглежда бежанският им статут, и най-вече имат възможност да започнат отново живота си.

Янк е инвестирал над 1 милион лири в хотелите, които се управляват от международната благотворителна фондация „Глобал вилидж чемпиънс фаундейшън”, и се финансират от неговата фирма за растителни протеини „Вита Про”. Той бе номиниран за Нобелова награда за мир миналата година.

Янк и екипът му помагат не само на мюсюлмани и кюрди, бягащи от Сирия и Ирак, а и на християни, бягащи от преследване в Иран. Той с основание се гордее с ролята си в България, но призовава и други хора по целия свят да направят каквото могат. „Ако това бяха евреи, днес всички евреи щяха да се обединят. Кой помага днес на мюсюлманите и християните? Светът трябва да се събуди. Това е европейски и световен проблем, не проблем на Близкия Изток”, заявява той.

Източник: БТА