Китайски инвеститори ще изграждат фуражен завод в Добрич
Китайски инвеститори ще изграждат фуражен завод в Добрич / Дарик Добрич

Китайски инвеститори ще изграждат фуражен завод в Добрич, информират от областна администрация. Китайските предприемачи, придружавани от техните български партньори от фирма „Нова ера София" ООД са представили намерението си на среща с областния управител Маргарита Новоселска.

За изграждането на завода вече е купен терен в промишлена зона „Запад”. Планирано е строителството да бъде извършено на два етапа. Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на 11 млн. евро /80 млн. юана/, от които за недвижими активи - 5 млн. евро и 6 милиона за оборотни средства. На ден заводът ще може да произвежда 500 тона комбиниран фураж или около 150 000 тона годишно. Управленският екип ще наброява около 20 души, а в цеха ще бъдат наети 35 работници.

На втори етап инвестициите ще са малко над 10 млн. евро /70 млн. юана/, от които  в недвижими активи ще бъдат вложени 4,3 млн. евро, а в оборотни средства 5,8 млн. евро. Планира се дневният капацитет да се удвои и да се изгради складова вместимост около 50 000 тона.

След тези два етапа, заводът ще има годишен капацитет над 300 000 тона, а персоналът ще над 80 човека. Реализацията на продукцията ще бъде в Китай.

Очаква се в средата на април в България да пристигнат китайски инженери, които да огледат терена и да изготвят скица на завода. Проектът ще бъде разработен спрямо изискванията на ЕС. Инвеститорите не се ангажират с пусков срок на завода, тъй като това ще зависи от работата на българските фирми подизпълнители.