Руски медии: София търси членство в Шенген с триметрова ограда от бодлива тел
Руски медии: София търси членство в Шенген с триметрова ограда от бодлива тел / БГНЕС, архив

България строи масивна стена, с която се загражда от Турция. Засега е готова само първата секция от 20 километра - триметрова ограда от бодлива тел. Властите обаче не смятат да спрат дотук - в близките години оградата трябва да достигне 100 километра, пише руският електронен в. "Вести".

Така една от най-бедните страни в ЕС се опитва да овладее мигрантския наплив от Близкия изток и Северна Африка, където все още се водят жестоки конфликти, добавя изданието.

Правителствата на страните от ЕС са разтревожени от нарастващия брой симпатизиращи на ислямистите имигранти от т. нар. втора вълна - родени и израснали в европейски страни, но запазили духовна връзка с ислямските патриархални традиции и живеещи най-вече в затворени райони със собствени правила. Финансовите трудности и срещаната неприязън в обществото ги тласкат към идеите на "чистия ислям", насочващи младежта към Близкия изток. По данни на ООН, в редиците на "Ислямска държава" се сражават днес 22 хиляди чужденци, мнозина от тях граждани на ЕС. Според същия доклад, след завръщането си те може да използват придобитите умения срещу мирното население в собствените си страни.

Според самите въоръжени групировки те обикновено прехвърлят терористи в Европа на малки групи - уж мигранти, които наравно с другите се мъчат да получат официално бежанско удостоверение, с което да пътуват из целия ЕС. По думите на такъв контрабандист, с един кораб може да пътуват 5-10 терористи, маскирани като мирни жители, бягащи от ужасите на войната. И щом те минат границата с ЕС, българските полицаи, които не знаят езика им, нито разполагат с истинските документи, се изправят пред практически неизпълнимата задача да различат едните от другите. Затова оградата наистина изглежда оправдана мярка, която впрочем не е достатъчна, за да бъдат установени и обезвредени десетките, а може би стотиците нелегални бойци, влезли вече в страната, добавя "Вести".

"Новие известия" цитира Йордан Малидов, директор на бежански център край Харманли до границата с Турция, който очаква наплив на бежанци в България през април и май, щом времето се стопли окончателно.

Ограда, подобна на българската, бе издигната през 2012 г. по гръцко-турската граница и в общи линии я затвори - затова пък бежански поток рукна към България, напомня Ариас Фернандес от ръководството на Фронтекс, граничната служба на ЕС.

Това бе причината София да приеме миналия ноември специален план за борба с нелегалните мигранти, част от който е и продължаващият строеж на оградата, пише вестникът.

София и Брюксел изтъкват, че въвеждането в експлоатация на първата отсечка от стената през септември е намалило броя на мигрантите от 11 000 през 2013 г. на 4000. Фернандес обаче признава, че общият брой нелегални имигранти не е намален - просто тези 7000 души са се прехвърлили на гръцки острови по море.

При все това България действа енергично, изтъква изданието. София обещава да затвори още до лятото цялата сухопътна граница с ЕС. Залогът е голям - българите искат да докажат на Брюксел, че заслужават доверие и е време да бъдат приети в Шенгенската зона, заключава "Новие известия".

Източник: БТА