Набират номинации за първите носители на наградите за култура във В. Търново
Набират номинации за първите носители на наградите за култура във В. Търново / DarikNews.bg, архив

Община Велико Търново започна набирането на номинации за първите носители на двете нови награди за култура. Отличията ще се дават ежегодно от общината и бяха учредени в началото на тази година по идея на кмета Даниел Панов. Наградите ще се присъждат за високи постижения  в областта на изкуствата и културата. Единият приз е за утвърден автор, музикант или художник, който е прославил себе си, Велико Търново и България със своето творчество. Вторият приз ще се дава млад автор, който е успял да впечатли публиката със свой дебютен проедкт. И двете награди са по 2500 лв. Освен паричната премия, общината ще дава още грамота и пластичен знак, който е възложен за изработване на доц. Пеньо Пенев.

Статутът на отличията беше утвърден на сесия на Общинския съвет и според него за наградите могат да се борят художници, музиканти, поети и писатели, артисти, приложници, тур оператори и мениджъри в културата работят във Велико Търново. Трябва обаче кандидатите да са носители на международни или национални награди и отличия, да са автори на оригинални и иновативни културни продукти, които са получили широк отзвук пред многобройна публика. Срокът за номиниране изтича на 31 април. Предложения могат да правят неправителствени организации, браншови организации, творчески сдружения и гилдии, граждански сдружения в областта на културата, висши учебни заведения, културните и образователни институции в община Велико Търново.

Всяка организация има право на по една номинация в отделните категории. Самите кандидати също могат да се номинират. Отличията обаче не се присъждат посмъртно, се казва още в статута. Седемчленна експертна комисия ще разгледа постъпилите предложения. Журито номинира по трима кандидати в двете категории като ги класира от първо до трето място. След това имената влизат за разглеждане в комисията по образование, наука и култура, която избира по една номинация от всяка категория. Окончателното решение е на Великотърновския общински съвет. Наградите ще бъдат връчвани на 24 май – Деня на българската култура и просвета.