Агнешкото месо стигна 15 лева за Великден, зеленчуците скачат двойно
Агнешкото месо стигна 15 лева за Великден, зеленчуците скачат двойно / снимка: Sofia Photo Agency

Агнешкото месо за Великден стигна 15,00 лева в търговската мрежа, овчарите го предлагат на цени между 5,50 и 6,00 лева живо тегло. В сравнение с миналата година агнетата на свободния пазар са по-малко, но са достатъчно да задоволят търсенето по време на празниците, коментира Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

По думите му причината за това е болестта „Син език”, което е забавило оплождането на овцете. До момента са се продавали агнета с живо тегло между 20-25 кг на цена 7-8 лева за кг, които вече са изчерпани и тази седмица търсенето е насочено към по-малките животни - до 20 кг при цена между 5,50-6,00 лева, каза Синапов.

Харчим над 40 млн. лева за почивки около Великден

Според него масовото предлагане на свежо българско месо се използва от търговците, които внасят дълбоко замразено и го предлагат на цени на родното.

Не можем да искаме да се спре вносът, но трябва да се знае, че има достатъчно български агнета, които да задоволят вътрешното потребление, коментира животновъдът. Според него замразеното месо може да се познае по това, че е отпуснато и леко синее.

Овцевъдите ще искат промени, потребителите директно да купуват от тях

Овцевъдите ще искат промяна в законодателството, което да им позволи да си направят пунктове и потребителите да могат директно от тях и на по-достъпни цени да купуват месото, каза още Бойко Синапов.

Борисов направи аналогия между родните агнета и германските мерцедеси

Проверка на БТА установи, че агнешкото трупно месо директно от кланица в Пловдивска област върви между 12,00 и 14,00 лева, в района на Стара Загора цената е 12,00 - 13,00 лева. Разфасовано месо в магазините може да се намери между 12,00 и 13,80 - до 15,00 лв/кг в зависимост от качеството му.

По традиция дроб-сърмата се предлага от овцевъдите на половината от цената на агнешкото месо. На почти същата цена - между 6,00 и 7,50 лева може да се намери и в магазините на дребно. В големите търговски вериги агнешки бут може да се намери за 14,50 лева, а агнешка плешка - 13,50 лева, предлага се и дълбоко замразена вносна дроб-сърма по 4,00 лева за кг.

Вторият по важност продукт на празничната трапеза са яйцата

Вторият по важност продукт на Великденската трапеза са яйцата, един път като символ на празника и втори път като част от пролетната салата. Към момента птичият продукт се изкупува на 0,17 лева от производителя и няма индикация цената да се повиши, коментира Андрей Атанасчев, собственик на птицеферма.

По думите му български яйца има достатъчно и съветва потребителите да търсят само такива, на които има щемпел BG. Всички останали са внос, за които не е ясно от къде са, кога са снесени и каква проверка са минали, коментира Атанасчев.

Според българския стандарт на етикета на кората трябва да е ясно обозначено кога и къде са произведени яйцата, в противен случай нещо не е наред, добави птицевъдът. Още от сега по магазините обаче цената на яйцата, в зависимост от категорията им, е между 0,20 до 0,23 лева.

Зеленчуците се предлагат почти двойно в сравнение с цените от миналата година

Основният продукт на великденската салата - марулята рязко „тръгна на горе” още миналата седмица. В момента на тържището край с. Първенец зелената селата се предлага по 1,00 лева, а червената от 1,20 до 1,30 лева, каза управителят на борсата Христо Панайотов. Като причина той посочи продължителните дъждове и късния сняг, заради които салата е изгнила.

За сравнение посочи, че миналата година по това време марулята е вървяла на едро между 0,50 и 0,60 лева. Доброто, по думите му е, че е българска, родни са и краставиците, които на едро са по 2,30 кг, в малки количества. На борсата се предлагат също и български чесън и зелен лук.

Никъде обаче няма български домати, на всички тържища се предлагат изцяло внос от Македония и Гърция, добави Панайотов. На тази база цените на зеленчуците по пазарите вече „скачат” с над 50 на сто, което силно оскъпява великденската салата.

В крайна сметка, ако предложим за великденската трапеза на една фамилия следните продукти: едно агне с дроб-сърма, 4 броя марули, 2 кг краставици, лук и около 20 яйца - празникът ще струва, при средни цени на продуктите - между 280 и 300 лева, като това не включва напитките.

Източник: БТА