Русия готви пролетна офанзива в Украйна
Русия готви пролетна офанзива в Украйна / снимка: БГНЕС

Русия готви пролетна офанзива в Украйна, пише в. "Вашингтон таймс". НАТО и САЩ открито признават, че Русия нарушава новото споразумение за прекратяване на огъня в Украйна, сключено неотдавна в Минск. Въпреки споразумението Москва продължава да изпраща танкове, бронирана военна техника, ракетни технологии и артилерия на сепаратистите в Украйна. Москва освен това предприе действия, за да окупира стратегическия железопътен възел Дебалцево. Увеличаването на военното присъствие на Москва в Донбас и нови сблъсъци там силно навеждат на мисълта, че Русия не търси начин да напусне Украйна, а напротив да завладее повече украинска територия, отбелязва американското издание и задава въпроса накъде ли ще се насочи Русия.

Мнозина се страхуват, че следващата цел на Москва може да бъде югоизточният украински град Мариупол. Така пътят на Украйна до кримското крайбрежие ще се прекъсне. Но има по-основателна причина да се смята, че основната цел на Русия за пролетната офанзива ще е по-скоро вторият град на Украйна - Харков, който е голям военнопромишлен център. Превземането на Харков ще покаже, че Русия се подиграва със слабостта на Запада и ще илюстрира колко малко тя зачита споразумението, което подписа в Минск през февруари в присъствието на трети страни, като Франция и Германия.

Засилване на военното присъствие има край руските градове Белгород и Воронеж, които са близо до Харков отвъд границата. Харков изглежда не чак толкова добре защитен в сравнение с Мариупол, отбелязва изданието.

Неотдавна Москва организира по цяла западна граница военни учения. Русия от дълго време използва военните учения като трамплин към офанзивни операции. Подобно нещо се случи през 2008 г. в Грузия. Сега тези учения могат да послужат за основа за нова офанзива.

При тези обстоятелства не е ясно защо САЩ и техните съюзници продължават да хранят надежди за добрата воля на Русия. Досега трябваше да е пределно ясно, че руският президент не е заинтересован да даде шанс на дипломацията. Путин непрекъснато показва до каква степен презира дипломацията и как не зачита максимата, че споразуменията трябва да се спазват. Предвид това западното бездействие може само да насърчи бъдеща ескалация от страна на Москва.

Владимир Путин обаче не може просто да увеличава войските си до безкрай. В действителност Русия вече има трудности да поддържа същата численост на армията си, неотдавна отбеляза НАТО. Проблемът се е обострил до такава степен, че Москва сега изпразва затворите си, за да набира в армията чеченски и други бандити с обещанието, че ако служат в Украйна, ще извоюват свободата. Твърди се също, че се набират и военни от Буратия, Централна Азия и Сибир, за да не се налага на руснаците да се сражават с украинците.

Заради западните санкции Русия има трудности да се снабдява с необходимите материали, за да произвежда нови, които да използва в украинския конфликт. Заради това западните военни способности, ако бъдат подкрепени от решителна политическа воля, превишават значително руските.

Досега обаче САЩ и Европа не са направили много за Украйна. Те не изпълниха дълга си да предоставят на Украйна оръжия и да й осигурят военното обучение, от които тя се нуждае и които заслужава. Причините са две - апатия и страх. От една страна, прекалено малко представители във Вашингтон и в европейските столици не се интересуват чак толкова за Украйна, за да й доставят дори пълния спектър от нелетална помощ, за която тя отчаяно настоява. От друга страна, прекалено много държавници се страхуват от политическата воля и решимост на Путин - две качества, които той притежава в изобилие. Затова, въпреки че надделява над Русия и по сила и по способности, Западът е в отбранителна позиция пред атаките на Кремъл. Ето защо може да очакваме Русия да се придвижи към следваща си цел в Украйна и това да стане в не толкова далечно бъдеще, заключава изданието.

Източник: БТА