Киберпрестъпността наред с тероризма е заплаха номер едно за света
Киберпрестъпността наред с тероризма е заплаха номер едно за света / снимка: Guliver/Getty Images

Киберпрестъпността се нареди до тероризма като световна заплаха номер едно за обществото, заяви днес директорът на европейската полицейска организация Европол Роб Уейнрайт, приветствайки създаването на световна платформа за борба с престъпленията в интернет, предаде АФП.

"Заплахата в Мрежата е огромна, това е най-голямата заплаха за сигурността днес редом с тероризма. Тя се превърна в световен проблем и ние спешно се нуждаем от глобален инструментариум за справяне с него", отбеляза Уейнрайт, давайки за пример хакерските атаки, циркулирането на материали с педофилско и порнографско съдържание в интернет, кражбата на лични данни и компютърните измами.

Комуникациите и социалните медии затрудняват борбата с екстремизма по света

Уейнрайт говори в кулоарите на среща на върха, посветена на киберсигурността, събрала в холандския град Хага 1500 участници от близо 100 страни, представители на институции като Интерпол и Европол, както и компании като "Фейсбук" и "Майкрософт".

Те поставиха днес официално началото на световна платформа за обмяна на опит в борбата с киберпрестъпността, наречена "Глобален форум за киберекспертиза".

Подкрепена основно от САЩ, Великобритания и Холандия, тази платформа ще обедини опита на голяма група организации - от Европол през Европейския съюз до "Водафон" до "Майкрософт".

Към платформата, която ще бъде базирана в Холандия, вече се присъединиха 42 страни и регионални организации, сред които Африканският съюз, отбеляза със задоволство холандският външен министър Берт Кундерс. Детайлите по функционирането й ще бъдат уточнени през следващите месеци.

Източник: БТА