Принудителните секслагери в Малави vs. детските бракове
Принудителните секслагери в Малави vs. детските бракове / снимка: Guliver/Getty Images

Обичаят в Малави да се изпращат момичетата в лагери за сексуално посвещаване е също толкова вреден, колкото и детските бракове, и трябва да бъде прекратен, ако южноафриканската страна иска да защити правата на момичетата, заяви пред Ройтерс млада жена, която се спасила от участта да стане невръстна булка.

Според 18-годишната Мемори Банда традицията за ранно сексуално посвещаване, смятан за начин да се подготвят момичетата в пубертета за брак, всъщност ги принуждава да правят секс и ги излага на риска от ХИВ-инфекция.

По думите й дори ако момичетата не бъдат изпратени в лагерите, може да ги сполети нощна визита от по-възрастен мъж. Мъжът, наричан „хиена”, изпратен от селските старейшини, прави секс с дори 9-годишни момичета, за да ги подготви за брак. „Това е насилствен секс”, каза Банда в интервю за фондация Томсън Ройтерс в Оксфорд, Великобритания в кулоарите на Световния форум на фондация Скол за социално  предприемачество. „Повечето момичета накрая се оказват бременни
и много от тях отпадат от училище”.

През февруари Малави прие закон, забраняващ детските бракове, който повиши минималната възраст за омъжване на момичетата до 18 години - стъпка, приветствана от правозащитниците, които се борят да сложат край на тази практика, която засяга половината от всички момичета в страната. Собствената сестра на Банда е била омъжена на 11 години за мъж над 30-те, от когото забременяла по време на сексуалната инициация. Банда избегнала участта на сестра си, понеже живеела при леля, която подкрепяла съпротивата й срещу ранния брак.

По-късно тя се присъединила към Girls Empowerment Network, национална благотворителна организация, която от години се опитва да накара законодателите да прекратят детските бракове. Сега според нея приоритетът е новият закон да бъде приложен и да се насърчат селските старейшини да се възпротивят срещу ранното сексуално посвещаване.

Всяка година 15 милиона момичета биват омъжвани още като деца, като всяка трета в развиващия се свят бива омъжена, преди да навърши 18, според активистката група Girls Not Brides.

Критиците твърдят, че ранните бракове лишават момичетата от образование, увеличават риска от домашно насилие, смърт или сериозни травми, ако родят, преди телата им да са готови. Въпреки това обичаят упорито се спазва, понеже някои общности смятат момичетата за финансово бреме, а други вярват, че жената трябва да се омъжи възможно най-рано, за да бъде максимална нейната плодовитост, посочва Ройтерс.

Източник: БТА