Отава ситизен: Канадските военни инструктори може да обучават и неонацисти в Украйна
Отава ситизен: Канадските военни инструктори може да обучават и неонацисти в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Канадските военни инструктори може да обучават не само военнослужещи от армията на Украйна, а и неонацистки формирования, предаде ТАСС, позовавайки се на статия във в. "Отава ситизен".

Канада обяви, че изпраща 200 военни инструктори в Украйна с цел да помогне за защитата на суверенитета, стабилността и сигурността на страната. Очаква се те да останат в Украйна до 2017 година.

"Канадското правителство е уверено, че военните инструктори от базата Петатава няма да обучават неонацистки и крайнодесни екстремистки групировки, когато пристигнат в Украйна това лято", пише вестникът. В статията се цитира министърът на отбраната Джейсън Кени, който заявява, че украинските инструктори ще обучават само подразделения на украинската армия и националната гвардия, признати от украинското правителство.

Вестникът обаче цитира и мнението на Джеймс Бисет, бивш посланик на Канада в Югославия, България и Албания. Според него канадските инструктори няма да могат да отличат екстремистите от признатите от правителството военни, тъй като някои от техните милиции са интегрирани в украинската армия.

Дмитро Ярош, лидер на партията "Десен сектор", ще стане съветник на министъра на отбраната и милицията на крайнодясната група ще бъде интегрирана във въоръжените сили. Азовският батальон, свързан с националната гвардия, е обвиняван във връзки с неонацисти. Някои членове на батальона са се обявявали в подкрепа на нацистката идеология и са правили антисемитски изявления.

Източник: БТА