Турският премиер: Скърбим за избитите арменци
Турският премиер: Скърбим за избитите арменци / снимка: Guliver/Getty Images

Турския премиер Ахмет Давутоглу заяви, че страната му скърби заедно с родствениците на арменците, избити през 1915-18 г.

"С цялото си уважение си спомняме за отоманските арменци, загинали по време на депортацията през 1915 г., и споделяме болката с техните деца и внуци", се казва в изявление на Давутоглу, разпространено във връзка със 100-годишнината от масовото убийство на арменци в Османската империя.

Година по-рано съболезнования на потомците на избитите арменци изрази и тогавашният премиер и настоящ президент Реджеп Ердоган.

Въпреки изразените съболезнования турските власти отказват да признаят и приемат понятието "геноцид". Анкара разкритикува остро резолюцията на Европарламента, чрез която бе почетена паметта на жертвите на арменския геноцид в Османската империя. Обект на критика стана и папа Франциск, употребил думата "геноцид" по време на обща литургия с Арменския патриарх.

В периода около Първата световна война в Османската империя са избити 1,5 млн. арменци, а над 800 хил. са превърнати в бежанци. Анкара обаче счита тези цифри за силно преувеличени. "Жертвите са 300 до 500 хил., като сред тях има не само арменци, но и турци", заяви неотдавна Давутоглу.

Източник: БГНЕС