Пациенти започнали да си плащат, за да не ги връщат болниците
Пациенти започнали да си плащат, за да не ги връщат болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пациенти започнали да си плащат, за да не ги връщат болниците
79315
Пациенти започнали да си плащат, за да не ги връщат болниците
  • Пациенти започнали да си плащат, за да не ги връщат болниците

Най-късно до септември ще се наложи бюджетът на Здравната каса да бъде актуализиран, тъй като средствата, заложени за тази година, няма да достигнат. Това прогнозира пред Дарик председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и член на Надзорния съвет на касата д-р Иван Кокалов.

Той уточни, че почти всички болници в страната вече започват да изчерпват бюджетите си и създават листи на чакащи пациенти. Проблемът е, че към момента няма нормативен документ, който да определи лечението на кои заболявания може да изчака. От друга страна в много от частните болници вече пациентите започвали да си плащат, за да не чакат за лечение, което пък било незаконно.

Когато се говори за връщане на пациенти, не става въпрос за такива, които се нуждаят от спешен прием в болница, уточни д-р Кокалов: „Всички болници вече поизчерпаха лимитите си и започват да пълнят листи с чакащи, а няма нормативен документ, с който се казва коя всъщност от диагнозите може да бъде сложена в листа на чакащи и колко време. Сега управлението става чрез заповед на директора на лечебното заведение - казва лимитът свърши. Това е опасно, защото отговорността остава в лекаря. Ако някой болен го върнете и той почине след 2-3 дни вкъщи, кой ще носи отговорността?! Нито ще е Москов, нито директорът, а ще е лекарят, който го е върнал. На много места, най-вече в частните болници, си плащат хората, за да не чакат, но няма нормативен акт, който да го разрешава това нещо. То става незаконно, защото аз се осигурявам и имам права и в същото време трябва втори път да платя за това право".

Кокалов е убеден, че не е трябвало да се започва със смяна на начина, по който се финансират болниците. Ако се прави реформа, тя е трябвало да даде началото си със смяна на метода, по който се финансират услугите в извънболничната помощ, сред които е работата на джипитата. А сега, това, което се случва, е, че Здравната каса отново остава без пари.

„В момента дефицитът е някъде между 150 млн. и 180 млн. През август-септември някой ще трябва да ги даде. В противен случай пациентът ще трябва да се бръкне и да ги плати. Поради тази причина съм убеден, че през септември такова нещо ще се случи, но обяснението на министъра, че това е преходна година - преходна може да бъде, но здравето не е преходно. Моето здраве е сега. Аз не мога да чакам 2016 година някой да ми каже - сега можеш да се лекуваш", категоричен е д-р Иван Кокалов.