Гардиън: Лидерът на Ислямска държава е тежко ранен
Гардиън: Лидерът на Ислямска държава е тежко ранен / БГНЕС

Лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил тежко ранен при въздушно нападение в Западен Ирак. Това съобщава източник на британския вестник "Гардиън", свързан с групировката в Ирак.

Според източника Багдади е бил тежко ранен от атака на водената от САЩ коалиция още през март. Първоначално раните му са били животозастрашаващи, но в последствие той е започнал да се възстановява. Въпреки това обаче Багдади все още не е поел ежедневния контрол над организацията.

Инцидентът е довел до спешна среща на ръководството на групировката, което смятало, че Багдади ще умре и ще трябва да бъде избран негов наследник.

Два независими официални източника - западен дипломат и съветник от Ирак, са потвърдили, че на 18 март е било проведено нападение в областта Нинава, близо до сирийската граница.

Досега е имало две други съобщения за нападение над Багдади - от ноември и декември, но те не са били потвърдени. "Да, той (Багдади) беше ранен в Ал Бааж, близо до селото Ум ал Рус на 18 март заедно с група, която беше с него", потвърди Хишам ал Хашими, съветник на правителството в Багдад.

Багдади прекарвал голяма част от времето си в град Ал Бааж, което е на около 200 км в западна посока от Мосул. Според източник, запознат с движението на лидера на групировката, той е избрал именно това място, защото от предишната война в страната със САЩ е бил наясно, че Вашингтон има слабо покритие на този регион. Ал Бааж дълго време е била извън правителствения контрол дори и по времето на сваления иракски лидер Саддам Хюсеин.

Преди последното му раняване Багдади е имал поне още една среща със смъртта когато американски изтребител е нападнал конвой от две коли в покрайнините на Мосул на 14 декември. Тогава неговият приближен Ауф Абдул Рахман ал Ефери е убит след като ракета уцелва конвоя. Предполага се, че Багдади е бил в другата кола.

Източник: БГНЕС