Ислямска държава и талибаните в схватка за власт
Ислямска държава и талибаните в схватка за власт / Thinkstock/Getty Images

Пакистански медии съобщиха, че според тайните служби в Афганистан бойците на "Ислямска държава" (ИД) и талибаните взаимно са си обявили свещена война. Двете екстремистки групировки спореха за надмощие и досега, но това съперничество, изглежда, прераства в пълноценна конфронтация.

Хора на ИД се появиха в Афганистан още през септември 2014 г. Тогава се разбра, че под знамената на ИД са застанали бунтовници, недоволни от талибаните, а някои техни командири са дали клетва за вярност на "халифата". Враждата между групировките се зароди на 26 януари, когато в световната мрежа бе качено обръщение на официалния говорител на ИД Абу Мохамед ал Аднани, посрещнато с ожесточени критики от талибаните.

Той заяви, че "войниците на халифата" са извършили всичко необходимо за създаването на "вилает Хорасан" и са положили обет за вярност пред водача на ИД Абу Бакр ал Багдади. Част от историческата област Голям Хорасан днес лежи в териториите на Пакистан и Афганистан. На бойците от региона бе разпоредено да предприемат единични атаки срещу врага и да се готвят за борба с "различни фракции в страната".

И точно тази последна част от възванието явно е разгневила Ал Кайда и талибанското движение. Според експерти, лидерите на "халифата" най-вероятно са приканили своите следовници да се борят не само с държавните войски на Пакистан и Афганистан, но също тъй с талибаните и с терористите от Ал Кайда. ИД изисква последователите й да признаят Абу Бакр за халиф, но талибанските командири не могат да си позволят подобна стъпка, защото са признали своя лидер молла Омар за "емир на всички правоверни" още през 1996 г.

Противно на разпространеното мнение, радикалните мюсюлмани не са сплотени в никакъв "ислямски интернационал" и общата религия често не е обединяващ, а разцепващ фактор. ИД и Ал Кайда например изповядват уахабизма, който същевременно е официална идеология на сунитската Саудитска Арабия.

Осама бин Ладен, основателят на Ал Кайда, обаче наричаше саудитския кралски режим "продажен и безчестен" и уахабитите от организацията му смятаха всички саудитци за врагове. А днес авиацията на коалицията, командвана от кралството, се сражава в Йемен и срещу шиитската групировка хуси, и срещу уахабитските бунтовници от Ал Кайда. Разузнавателната група SITE цитира говорител на групировката Фронт "Ан Нусра", сирийския съюзник на Ал Кайда: "За какви врагове говори Аднани? Да не би да има предвид молла Омар?". Бунтовникът критикува "халифата", че "създава вилаети навсякъде", при все че продължава отстъплението в Ирак и Сирия, както и заради разцеплението сред джихадистите.

Рита Кац оглавява частната група SITE, подпомагала няколко години ФБР в издирването на терористични клетки в САЩ. Според анализаторката, репутацията на молла Омар е толкова безспорна, че ако "халифатът" бе създаден от Ал Кайда, той би станал халиф. Навремето пред Омар са се клели и Бин Ладен, и Айман аз Зауахири, днешният лидер на тази терористична организация. "ИД явно поставя битката срещу Ал Кайда наред с основните си приоритети", коментира Кац изявления на хора от "халифата". По-късно Абу Бакр нарече молла Омар "глупак и некадърен водач", незаслужаващ нито политическо, нито духовно признание. Молла Омар пък забрани на бойците си да вдигат знамената на ИД и обеща да не допуска тази групировка в земите на Афганистан.

Първите истински сблъсъци между терористичните организации избухнаха през февруари, когато изтъкнатият талибански командир Абдул Гани бе убит от бойци на ИД в афганистанската провинция Логар. Дни след това идваха съобщения за престрелка в провинцията Забул - също между хора от двете групировки.

В събота край една банка в афганистанския град Джалалабад се бе събрала тълпа от чакащи за заплати; изведнъж отекна експлозия, която уби 35 души и над 125 бяха ранени. Скоро последва втори атентат и загина още един местен жител. Талибаните побързаха да се разграничат от взривовете: "Нямаме отношение към никоя от терористичните акции и ги осъждаме". Ден по-късно обаче те убиха трима полицаи и плениха 19 специалисти, разминирали терени в източните райони на страната.

"Конфронтацията между двете групировки наистина датира доста отдавна. Ако обаче тя се развие, ще спечели Кабул, затова талибаните не ескалират конфликта", коментира пред "Независимая газета" Омар Несар, научен сътрудник от Института по ориенталистика към Руската академия на науките.

Според експерта, ходът на конфликта показва, че той рано или късно ще премине в гореща фаза. По думите на Несар, важен момент е решението на някои отряди от "Ислямското движение на Узбекистан" да минат на страната на ИД. "Халифатът" още не е готов за въоръжен конфликт с талибаните, тъй като не му достигат сили в региона. До месеци обаче неизбежно ще има пряк военен сблъсък.

Не е зле да припомним, че привържениците на ИД в Афганистан и Пакистан са различни формално и по начин на действие от идеологическите си съюзници в Сирия и Ирак. Някои от тях твърдят, че са предани на Ал Багдади, но самият бунтовнически водач засега не коментира лично плановете си във връзка с този регион.

Колкото до перспективите на конфликта, Несар обръща внимание на преговорите между афганистанското правителство и талибаните. Според него, ако ключови фигури от талибанското движение бъдат привлечени в управляващите среди на Кабул, това ще събуди масово недоволство сред бойците от средното и низшето звено, които може да намерят убежище в редиците на ИД. Тогава талибаните на практика ще се разтворят в "халифата" и ще изчезнат като движение.

Източник: БТА