Глад, побои и убийства на корабите с мигранти за Италия
Глад, побои и убийства на корабите с мигранти за Италия / БГНЕС

Безмилостните трафиканти на хора, които вземат от отчаяните мигранти по 1300 британски лири, за да ги прекарат през Средиземно море, разделят пътниците според тяхната раса и заключват африканците под палубата.

Над 1700 души, предприели опасното пътуване, са загинали само през последната седмица, а оцелели разказват за невъобразими ужаси на корабите, включително глад, побои и убийства.

Тийнейджъри, пристигащи в италианското пристанище Лампедуза, разказаха на работници от организацията "Спасете децата" как мигрантите от африкански страни на юг от Сахара често са държани под палубата, лишени от вода и слънчева светлина.

Тийнейджър от Сомалия каза, че иска да го наричат Али - по името на свой приятел, който бил изхвърлен в морето заедно с други пътници.

"Либийците, които ме доведоха в Италия, не са хора", каза той. "Те говорят с оръжието, не с думи . . . изхвърлиха осем нигерийци в морето", заяви момчето.

"Изхвърлиха и моя приятел в морето. Всички се удавиха", каза той.

Али оцелял при пътуването заедно с още 400 души и разказа как бил набутан под палубата, където нямало прозорци. "Те не ни даваха вода, иначе щеше да ни се ходи до тоалетна", каза той.

"На кораба няма тоалетна. Ако си болен или отидеш на по-горно ниво, за да подишаш въздух, трафикантите ще те застрелят", разказа Али.

17-годишният Ибрахим от Сомалия също бил натикан под палубата.

"В моя кораб имаше около 150 души", каза той. "Сомалийците бяха пратени на най-долното ниво, а хората от останалите националности можеха да отидат на най-горното ниво", заяви Ибрахим. Той платил за пътуването 1300 британски лири. 17-годишният палестинец Юсуф, който стигнал до Италия през февруари, след като избягал от Газа, каза, че бил сложен на по-горно ниво с други хора от Близкия изток.

"В кораба бяха около 250 човека, той имаше две нива и някои африканци бяха настанени долу", добави той.

"Трафикантите имаха оръжия и ако говориш, казваха, че ще те хвърлят през борда или ще те застрелят. Те винаги ни заплашваха с оръжията си", заяви момчето.

Говорителка на "Спасете децата" каза, че много мигранти, получили помощ от работници на организацията, са разказали сходни истории за разделяне на различни раси, при което хората с по-светла кожа, изглежда, получават малко по-добро отношение. "Това, което чуваме от множество мигранти, пристигащи в Италия, е, че отношението към мигрантите от африканските страни често е по-лошо, отколкото към пътниците от Близкия изток или Азия", каза тя.

"Те често са принуждавани да стоят в трюма, където има по-голяма опасност да се удавят, ако корабът се преобърне, и могат да се разболеят от вдишването на горивните изпарения", заяви говорителката.

"Това отчасти е така, защото африканските мигранти - често от страни като Еритрея и Сомалия - не могат да платят колкото другите, и отчасти, както смятаме ние, просто заради расизъм от страна на хората, извършващи незаконното превозване", каза тя. През юли миналата година стотина мигранти бяха избити от трафиканти, след като се опитали да избягат от заключен трюм, когато от двигателя на кораба се разнесли изпарения.

След като отровният газ се разпространил под палубата, започнала паника и пътниците успели със сила да отворят вратата, но били посрещнати от въоръжени с ножове трафиканти, които започнали да ги избиват и да ги хвърлят в морето. Петима мъже се нахвърлили върху пътниците, като намушкали произволно някои от тях и ги хвърлили през борда, казвайки на другите да не реагират, защото иначе ще бъдат сполетени от същата съдба, заяви полицията.

Близо 60 от мигрантите били нападнати и телата им - изхвърлени, а около 50, както се предполага, били хвърлени направо в морето, за да се удавят.

Осемнайсет мигранти бяха намерени мъртви сред купчина от тела в корпуса, след като загинали от изпаренията. Оцелелите, които бяха свалени от кораба от италианските и малтийските власти, бяха описани предимно като сирийци, а в съобщенията тогава се казваше, че мъртвите мигранти били "африканци".

Петимата мъже, арестувани за убийствата, бяха от Саудитска Арабия, Сирия, окупираните палестински територии и Мароко. Много от близо 900-те мигранти, издавили се след преобръщането на плаващ от Либия кораб в неделя, също били заключени под палубата според разказа на оцелял.

32-годишният бангладешец каза, че оживял само защото бил на по-горно ниво на плавателния съд.

"Аз и другите успяхме да оцелеем, защото бяхме отвън, но много от другите останаха затворени в трюма на кораба, защото трафикантите ги бяха заключили вътре и те свършиха на дъното на морето", заяви той.

Властите, които повдигнаха на тунизийския капитан обвинения в масово убийство по непредпазливост, не казаха как са били разделени тези мигранти, но смятат, че паническите опити за бягство след сблъскването на плавателния съд с товарен кораб са съдействали за преобръщането му.

Бедствието стана в момент, когато се отправят призиви за действие заради нарастващия брой жертви по време на пътувания към Италия, при които само през последната седмица са загинали близо 1700 бежанци.

Кризата наложи свикването на извънредна среща на върха на лидерите от Европейския съюз за вземане на сериозни мерки срещу контрабандата на хора и подпомагане на спасителните мисии на Италия.

Източник: БТА