10 причини да обичаме 90-те
10 причини да обичаме 90-те / Guliver/Getty Images

Деветдесетте години на миналия век са пъстър, прям и иновативен период, който вече попада в графата "доброто старо време". Споменаването на 90-те предизвиква носталгични усмивки на лицата на много от нас. Опитахме се да съберем 10 причини, поради които обичаме толкова много 90-те години. Открихме ги във филмите, музиката, модата, танците, книгите, технологиите и едно-две усещания, за които ще прочетете най-накрая.

1. Филмите на 90-те останаха в историята с емблематични заглавия, резултат от интригуващи теми, креативни режисьорски подходи и страхотна актьорска игра. Сред най-запомнящите се заглавия са "Мълчанието на агнетата" и смразяващият поглед на Антъни Хопкинс, Pulp Fiction (Криминале) на Тарантино и неподражаемата комбинация от хумор, нетрадиционна визия и наелектрезиращата игра на Ума Търман и Джон Траволта.

10 причини да обичаме 90те
netinfo
Черната комендия "Трейнспотинг" на Дани Бойл, пресъздаваща начина на живота на брит поп поколението. "Големият Лебовски" на братя Коен, превърнал се в един от най-цитираните филми. Не може да пропуснем Киану Рийвс и ролята му на Нео в "Матрицата" - най-култовият sci-fi сценарий от 90-те. "Джурасик парк" на Стивън Спилбърг, екшънът "Леон" и незабравимия тандем Жан Рено и Натали Портман, ,,Боен клуб" с Брат Пит и Едуард Нортън и още много заглавия, които може да изброяваме с дни.

2. Музикалната сцена на 90-те е една от най-пъстрите. Времето, когато 9 от 20-те най-големи световни музикални хитове принадлежат на жени. В същото време това са годините на нестихващото съревнование между момичешките и момчешките групи, на рап музиката, на гръндж бандите, на брит звученето, на любовните балади, на електронната музика и на one hit wonders. С други думи, през 90-те има за всекиго по нещо и заглавията като "I Will Always Love You" на Уитни Хюстън,

10 причини да обичаме 90те
netinfo
"November Rain" на Guns'n'Roses, "Wonderwall" на Oasis, "Song 2" на Блър, "Teen Spirit" на Нирвана, "Wannabe" на Спайс Гърлс, "Everybody"на Бекстрийт Бойс, "My Name Is" на Еминем, "Gangster Paradise" на Кулио и "Hey Boy, Hey Girls" на The Chemical Brothers, които го доказват.

3. В допълнение към музикалната носталгия от 90-те, редно е да добавим и танците, диктували ритъма на десетилетието. Безспорно танцът номер едно, който всеки ще свързва с тези години е Макарена от едноименната песен на братята от Los Del Rio. Ако трябва да сме още по-точни, това са 16 стъпки, които всеки от 3 до 93-годишна възраст знаеше и с желание демонстрираше владеенето им. Танцово наследство от 90-те са и движенията на MC Hammer от песента му "U Can't Touch This", движенията с ръце на Мадона от песента й "Vogue" и уникалните танцови умения на краля на попа Майкъл Джексън.

10 причини да обичаме 90те
netinfo
4. Деветдесетте оставят своя отпечатък и в модата. Ерата не само на супермоделите от ранга на Синди Крауфорд и Наоми Кембъл, но и времето, генерирало огромно разнообразие в модните стилове.
10 причини да обичаме 90те
netinfo
Някои от любимите ни трендове, с леки изменения се завърнаха осезаемо и в наши дни. Любими модни тенденции от този период ще останат гръндж модата - с кожените якета, обувките на платформи и тъмен грим, широките карирани ризи в комбинация с накъсани дънки, романтичните момичешки рокли на цветя и дънките с висока талия. Дори и гащеризоните, които днес, макар и не толкова широки, отново са на мода. Да не пропуснем и съчетанието на екстравагантни ярки щампи в един тоалет, друга запазена марка на 90-те.

5. Ако сте били дете през 90-те, означава, че сте живели в рая на детските анимационни филмчета. Следващите заглавия няма начин да не докарат блажена усмивка на лицата ви. Всяко дете на 90-те знаеше, че когато силата на пръстените се обедини в едно, се появяват "Капитан Планета и планетяните", а "Костенурките нинджа" се бият срещу крадци, лоши мегаломанияци и извънземни нашественици.

10 причини да обичаме 90те
netinfo
Всяко дете ставаше в събота сутрин, за да гледа "Смърфовете", в неделя вечер се приковаваше пред екрана, за да не изпусне "Пинко розовата пантера", а всеки петък всички бързахме да се приберем навреме от училище, за да не изпуснем "Часът на Уорнър". Не може да не споменем и "Плодчетата", "Пиф и Еркюл", "Семейство Флинстоун" и "Улица Сезам". Всички тях срещаме отново и днес по родните тв канали.

6. Не само анимацията, но и сериалите от 90-те остават в сърцата ни с култови реплики и екранни образи, любими и до днес. Научихме, че: "Совите не са това, което са", благодарение на "Туин Пийкс", който си остава ненадминат шедьовър и до днес. Изучихме се как се правят дефибрилации, изкуствено дишане и торакотомия, въздишайки по Джордж Клуни в ролята му на д-р Рос от "Спешно отделение".

10 причини да обичаме 90те
netinfo
С умиление си спомняме благородния Съли и подвизите на Микаела от "Доктор Куин лечителката". Всички знаем, че: "Истината е някъде там", защото сме гледали "Досиетата Х", макар и леко прикрили се зад одеялото и потреперващи от време на време. Със статут "култов сериал от 90-те" се сдобиха и "Приятели", "Стъпка по стъпка", "Гръм в рая", "Далас", "Спасители на плажа" и, разбира се, незабравимият "Алф".

7. Въпреки господството на тв и кино индустрията, деветдесетте са години, които ни дават и едни от най-запомнящите се книжни бестселъри. Безспорен фаворит е поредицата Хари Потър на Джоан Роулинг, която формира топ 3 на най-продаваните книги за десетилетието. Джон Гришaм е друг автор, който издава най-добрите си творби именно през 90-те. Политически и бизнес интриги, амбициозни адвокати, тайни, убийства и манипулации са основни теми в книгите "Версия пеликан", "Фермата" и "Клиентът".

10 причини да обичаме 90те
netinfo
"Мостовете на Медисън" на Робърт Джеймс Уолър е романтична новела, разплакала много жени, прекрасно пресъздадена от Мерил Стрийп и Клинт Истууд и на големия екран. През 1993 г. Ървин Уелш публикува романа си "Трейнспотинг", за който Sunday Times ще напише: „най-доброто нещо, случило се на британската литература от десетилетия". През 90-те излизат и книгата на Мадона - "Секс", "Дневникът на Бриджит Джоунс" и „Истинската история на Даяна", превърнали се моментално в бестселъри.

8. През деветдесетте години, с навлизането на интернет в живота ни, светът започна да ни изглежда по-малък и по-достъпен. Даде възможност за нов вид комуникация, която ни позволи лесно и бързо да общуваме с хора от цял свят. Интернет мрежата и компютрите демократизираха достъпа до информация и промениха стила ни на работа. Направиха така, че хилядите километри разстояние да не са бариера пред нуждата и желанието да общуваме помежду си. Напредъкът на технологиите, който стартира именно през 90-те, положи основите на съвременния начин на живот, работа и общуване.

9. Последните две причини, които ни карат да обичаме 90-те и предизвикват нещо като полуусмихната и полутъжна гримаса на лицата ни, са свързани с начина на живот. Сравнен с наши дни, животът през 90-те не беше толкова зависим от технологиите. Хората водеха повече лични разговори и много по-рядко си общуваха чрез мрежата. Децата прекарваха повече време в игри в парка, отколкото в игри и чатове пред компютрите. Деветдесетте са последното десетилетие, в което технологиите и средствата за комуникация присъстваха в здравословни дози в ежедневието ни и затова са ни толкова скъпи на сърцето.

10. Десетата причина е свързана с парадокса на големия избор. В наши дни имаме огромно разнообразие от възможности във всяка сфера на живот, но като че ли не се чувстваме по-удовлетворени. Точно обратното - многото възможности ни объркват, карат ни да се съмняваме и често ни оставят с чувството на недоволство, че не сме направили правилният избор.

Няма да сгрешите обаче, ако на 9 май изберете да прекарате вечерта в компанията на едни от най-обичаните евро денс и рап изпълнители, сред които Haddaway, Corona, C-Block, E-Rotic и Alexia, които ще гостуват в София специално за петото издание на "Обичам 90-те" в Зимен дворец.