Според прокуратурата акушерката, която преби бебе, е била с ясен разсъдък
Според прокуратурата акушерката, която преби бебе, е била с ясен разсъдък / снимка: sxc.hu
Според прокуратурата акушерката, която преби бебе, е била с ясен разсъдък
79391
Според прокуратурата акушерката, която преби бебе, е била с ясен разсъдък
  • Според прокуратурата акушерката, която преби бебе, е била с ясен разсъдък

Според прокуратурата няма съмнение, че 40-годишната Емилия Ковачева е била с ясен разсъдък. Резултатите от назначената психологическа експертиза обаче ще докажат категорично какво е състоянието на акушерката, която е обвинена в опит за убийство на новороденото момиченце. Ковачева е била транспортирана от Първо районно управление в Националната следствена служба, а утре съдът ще трябва да реши дали да я остави за постоянно в ареста.

Бебето, което беше пребито от акушерка, вече е в стабилно състояние

Миналият вторник в родилното отделение на „Софиямед" проплаква момиченце, кръстено Никол. Бебето се ражда без усложнения, напълно здраво и доносено. На 17 април сутринта на смяна в отделението по Неонатология застъпва акушерката Емилия Ковачева, която поема и втората смяна.

4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница

На сутринта дежурният лекар не установява видима промяна в състоянието на бебето, но по-късно през деня то се влошава. Сигналът за потресаващия случай обаче е подаден в полицията едва на 22 април от лекарите в болница „Токуда", които поемат детето за продължително лечение, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова:

„Едва тогава са започнали органите на досъдебно производство да извършват съответните процесуално-следствени действия. Установено е при разследването, че на 17-ти в дневната смяна е била дежурна акушерката Емилия Ковачева. Около 02:00 ч. през нощта Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето", каза Арнаудова.

Психолог за акушерката: Не може да не е имало индикации, че нещо се случва с нея

Записите от видеокамерите разкриват в детайли шокиращите действия на акушерката:

„Установено е също, че се е опитвала да го задуши, като е притискала с ръце вратлето му. Има данни за оток на главата му. Плач е съпровождал почти целия ден на бебето. Вчера й е повдигнато обвинение за опит за убийство с множество квалифициращи признаци, тъй като са установени доказателства за особено мъчителен начин за пострадалото дете", допълни тя.

Проф. Маркова: При акушерката вероятно става дума за професионално прегаряне

Румяна Аранудова обясни, че Емилия Ковачева е направила самопризнания, но към момента не е дала обяснение защо се е опитала да убие новороденото момиченце. Тя допълни още, че прокуратурата няма никакви съмнения, че акушерката е вменяема.

Разследването до момента е установило, че жената е имала агресивно отношение единствено към малката Никол докато с останалите бебета се е държала внимателно, гушкала ги е и е полагала необходимите грижи. Разпитите на медицинския персонал в "Софиямед" продължават. До момента разследващите са разговаряли с множество свидетели и близки на акушерката, които разполагат с информация за възможните мотиви за жестокото престъпление.