Случаят с пребитото бебе вероятно е резултат от системна преумора
Случаят с пребитото бебе вероятно е резултат от системна преумора / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Случаят с пребитото бебе вероятно е резултат от система преумора
79394
Случаят с пребитото бебе вероятно е резултат от система преумора
  • Случаят с пребитото бебе вероятно е резултат от система преумора

В случая с акушерката може да се мисли за последен стадий на професионално прегаряне, причинено от системна преумора. Проблемът е много сериозен, тъй като към момента никой в държавата не се грижи за превенция на стреса при здравните работници. Това коментира пред Дарик Яна Христова, която е психолог на свободна практика.

„Това е един много тревожен синдром в обществото. В този случай може да се мисли за последен стадий на професионално прегаряне. Това е особено сериозен проблем за всички хора, които работят, но има професии, които са високорискови".

Според прокуратурата акушерката, която преби бебе, е била с ясен разсъдък

Специалистът описа синдрома на професионалното прегаряне като страшен и уточни, че последните му фази са опитите за убийство и самоубийство.

По думите й има много малка грижа за здравните работници по отношение на превенция на стреса: „Професионалното прегаряне е много страшно нещо. Последните фази на професионалното прегаряне са самоубийство. Самоубийството е агресия, насочена навътре към себе си, а убийството е агресия, насочена навън - към някой друг. Това е ужасно преживяване и за родителите, и за обществото. Но е важно да се погледне като сигнал, като червена лампичка, която говори, че трябва да се анализират нещата в по-голяма дълбочина, да се видят тенденции, механизми и да се отговори на този симптом по адекватен начин".

4-дневно бебе в тежко състояние след побой от акушерка в частна болница

Преди дни по време на нощно дежурство в столичната болница „Софиямед" една от акушерките, които се грижат за бебетата в неонатологията - Емилия Ковачева, е нанесла удари по главата и тялото на новороденото с ръце и със стъклено шише.

След инцидента бебето е прието за лечение в болница „Токуда". То вече е в стабилно състояние и без опасност за живота.