Д-р Дечев: Няма сливане на болници, причините за уволнението ми са други
Д-р Дечев: Няма сливане на болници, причините за уволнението ми са други / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Дечев: Няма сливане на болници, причините за уволнението ми са други
79411
Д-р Дечев: Няма сливане на болници, причините за уволнението ми са други
  • Д-р Дечев: Няма сливане на болници, причините за уволнението ми са други

Директорът на столичната болница „Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е освободен от длъжност, съобщиха от Здравното министерство. Оттам твърдят, че решението е част от започнала процедура по сливане на лечебното заведение с Александровската болница, като целта е да се оптимизира административната тежест от управлението на двете болници.

Директорът на столичната болница „Св. Иван Рилски" е освободен от длъжност

Пред Дарик обаче уволненият Дечев заяви, че подобно сливане на болници няма и причината за неговото отстраняване няма нищо общо с посочената от ведомството.

Това, което според Дечев доказва неговото твърдение, е фактът, че вече имало назначен нов директор на „Св. Иван Рилски."

От Министерството обаче отказаха да потвърдят тази информация.

„Аз съм в отпуск за два дни, който беше разрешен от министъра в сряда. За мен е пълна изненада това, което се случва. Тиражираната теза, че причината за отстраняването ми е, че има сливане на болници - е абсолютно нелепа, защото няма такова сливане. За да има такова сливане, то трябва да бъде разрешено от Министерски съвет и публикувано от Държавен вестник. Дотогава тази болница трябва да има директор. Какво пречеше дотогава да остана аз директор, ако това е причината. Фактът, че сега назначават нов човек до това прословуто сливане, което най-вероятно няма да стане изобщо, говори, че не това е причината, а че просто имат някаква идея - те имат абсолютното право да ме махнат, но в никакъв случай не може да бъде това причината", каза за Дарик д-р Дечо Дечев.

В началото на месеца „Св. Иван Рилски" беше една от двете столични болници, която се включи в символичните протестни действия срещу орязаните болнични бюджети.