Порошенко е готов да въведе военно положение в Украйна
Порошенко е готов да въведе военно положение в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Киев няма намерение да преминава в настъпление и строго ще спазва Минските споразумения, заяви украинският президент Петро Порошенко в интервю за тв канала "Украйна", цитирано от ТАСС.

В същото време той каза, че е възможно в страната да бъде въведено военно положение, ако украинските сили бъдат атакувани от сепаратистите, но изрази надежда, че "до това няма да се стигне".

Порошенко заяви, че Украйна не е нарушила Минските споразумения, като започна международни военни учения. Според него Украйна трябва да създаде специални мобилни войски за защита на държавата и "армията на САЩ споделя своя опит по този въпрос".

Президентът отново се изказа за въвеждане на мироопазващи сили по разделителната линия между двете враждуващи страни в Донбас и по границата между Украйна и Русия, за да се изключи възможността от провокации. Това било нужно и защото невъоръжените наблюдатели на ОССЕ "не са в състояние да изпълняват своите функции в буферната зона" заради опасната обстановка. Той обаче призна, че за въвеждането на миротворци е "необходимо съгласие от всички страни".

Украйна продължава да осигурява ток на онези територии от Донбас, които не са под неин контрол, посочи той. "Цялата зима не получихме нито копейка от окупираните територии, макар че харчихме по 8-13 млн. долара на ден, за да им доставяме ток, и продължаваме да правим това", каза Порошенко. Така той отговори на въпрос какво прави Киев, за да се чувстват жителите на Донбас като част от Украйна.