Дойче банк обяви, че иска да продаде филиала си Постбанк
Дойче банк обяви, че иска да продаде филиала си Постбанк / снимка: Guliver/Getty Images

Германският банков гигант Дойче банк (Deutsche Bank) обяви, че иска да продаде филиала си Постбанк (Postbank), предаде Франс прес. Намерението беше съобщено след края на заседание на надзорния съвет на банката.

В понеделник Дойче банк ще представи новата си стратегия за справяне с предизвикателствата, като една от осите в нея е свързана с бъдещето на Постбанк. Това ще стане чрез т.нар. операция деконсолидиране на Постбанк, тоест Дойче банк ще се раздели най-малкото с мажоритарния пакет акции, който притежава в Постбанк.

Постбанк беше приватизирана от германската държава през 1995 г. и се котираше на борсата във Франкфурт. Тя беше погълната от Дойче банк в периода 2008 - 2010 г. Само в Германия Постбанк има 14 милиона клиенти и нетната й печалба е от 278 млн. евро за миналата година. Като цяло групата Дойче банк м.г. спечели чисти 1,7 млрд. евро.

Постбанк има седалище в Бон и в нея работят 9800 души. Дойче банк, която е създадена през 1870 г., днес има общо 98 000 служители, от които 45 000 в Германия. Тя обаче също има проблеми, свързани със съдебни скандали, нарастващо регламентиране в банковия сектор и посредствени постъпления.

Утре Дойче банк ще публикува резултатите си за първото тримесечие на настоящата година, вместо да го направи на 29 април, както беше планирала.

По повод новината за продажбата на Постбанк в изявление Единният синдикат в сектора на услугите (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft - Ver.di) обяви, че приема положително решението на надзорния съвет на Дойче банк, което открива положителни перспективи за служителите на банката. В друго изявление синдикатът посочва, че ръководството на Дойче банк е взело решение да се раздели с Постбанк посредством изваждането й на борсата.

Вчера няколко стотин служители на Постбанк протестираха пред седалището на Дойче банк във Франкфурт, за да изразят безпокойството си за бъдещето на банката.

Източник: БТА